fallback

Григор извоюва героична победа над световния №1 (видео)

Нашият юнак преодоля мускулни болки и се разплака от радост след най-великия си мач.

08.05.2013 | 01:30

Григор Димитров даде истински повод за гордост на България като повали световния №1 Новак Джокович в невероятна трисетова драма - 7:6 (8-6), 6:7 (8-10), 6:3.

Публиката в Мадрид загърби тенис етикета и като на футболен мач започна да скандира фамилията на българина след болезнено схващане на левия бедрен мускул в края на втория сет. Възгласите „Димитров, Димитров” и освирквания в обратна посока видимо афектираха сърбина, но не спряха до победния финал.

Гришо мобилизира своята воля, преодоля последвало схващане и в дясното бедро, за да спечели решаващата трета част. Преди това измъкна първия сет, като отрази три сетбола за Ноле (един при 4:5 и два в тайбрека). След продължилата 3 часа и 5 минути битка юнакът от Хасково се просълзи от радост.

Най-великата победа в досегашната му кариера идва като заслужен подарък за 22-ия рожден ден (16 май). Следващият мач от третия кръг на турнира „Мастърс” е в четвъртък, но след грандиозния успех, за който ще говори цял свят, единствено важно е физическото възстановяване. Димитров имаше същите проблеми с крампи и на четвъртфинала в Монте Карло, когато изправи до стената „Краля на клея” Рафаел Надал и отстъпи в три сета.

Джокович също активира стара контузия - на десния глезен, в седмия гейм на втория сет. След медицински таймайут и смяна на превръзката сърбинът върна пробив и намали 4:3. Драмата продължи в 11-ия, когато при 40-40 Григор усети болката в лявото бедро и спря да играе, а Новак на празен корт изкара аут и загуби концентрация за 6:5. Срещу куцащия противник сърбинът пусна къса топка за 6:6 и заради това получи бурни освирквания.

В тайбрека Димитров започна с 0-3, но събра сили за 4-5, публиката закрещя името му и Джокович изкара аут. При 5-6 нашият отрази сетбол и стигна до мачбол 7-6, но сърбинът със сервиси обърна 7-8. Григор спаси втори сетбол с разстрелващ бекхенд за 8-8, но в крайна сметка отстъпи. Изравнил сетовете, Новак реагира към трибуните с размахване на юмрук и реплики.

В първия гейм на решаващия сет Димитров използва три поредни грешки на противника за пробив, а в следващия отрази три брейкпойнта с умели сервиси за 2:0. От осмия гейм публиката отново заскандира мощно „Димитров, Димитров”, като помогна за 5:3 и Джокович окончателно рухна за 6:3.

fallback
fallback