fallback

Съотборниците избраха бек пред Бербатов за №1

Гарет Бейл с два приза за най-добър през сезона, залата освирква името на втория Луис Суарес.

29.04.2013 | 11:41

Футболистите от Висшата лига определиха Гарет Бейл за най-добър през сезона, а респективната анкета във „Фулъм” завърши с изненадваща победа на Саша Рийтер. Германският десен бек спечели вота на съотборниците, независимо от решаващите изяви на голмайстора Димитър Бербатов и вратаря Марк Шварцер.

Получавайки големия трофей, Рийтер побърза да се израдва чрез кратко съобщение в социална мрежа: „Благодаря, момчета, че ме избрахте за играч на сезона на Фулъм”. Най-вероятно 30-годишният Саша ще спечели и приза на феновете.

Игнорирането на Митко е изненадващо, но има обяснения. Гениалните му изпълнения се приемат за нещо нормално, докато Рийтер пристигна анонимен от Кьолн и като приятна изненада стана всеобщ любимец. Бербатов окупира медийното внимание, а на терена често недоволства срещу грешни отигравания. Самият мениджър Мартин Йол призна опасения, че с постоянните си коментари и суперлативи за Митко дразни останалите. Докато таранът нижеше 5 гола в 4 поредни мача (23 февруари-1 април), съотборници изтъкваха колективна над соловата заслуга.

Цифрите сочат колко зависим е „Фулъм” от Бербо: без 13-те попадения на своя водещ реализатор тимът щеше да е с 10 точки по-малко и 4 позиции по-ниско (15-и). Българският №9 вкара 27% от головете и с тях осигури 25% от точките.

Рийтер е конкурент на Станислав Манолев за титулярно място и постоянен договор за следващия сезон. Заради контузии на германеца и дясното крило Дежага нашият национал игра в 4 от последните 5 мача. Това съвпадна с негативна серия - по 0:1 като гост на "Нюкасъл" и "Евертън", домакински 0:3 от "Челси" и 0:1 от "Арсенал", а единственото попадение за 1:1 като гост на „Астън Вила” беше автогол.

Бербатов напусна последния мач с „Евертън” в 30-ата минута заради мускулен проблем в прасеца. Йол очаква таранът да отсъства максимум две седмици (домакинства срещу Рединг/4 май и Ливърпул/12 май) и да е на линия поне за последния кръг в Суонзи на 19 май. Мениджърът иска подобаващ финал. Унилите фенове дори не приемат с притеснение спекулация в жълт вестник, че Бербатов и Йол може да напуснат през лятото, година преди края на договорите си, недоволни от свит бюджет за трансфери.

Докато „Фулъм” награждаваше своя №1, асът на „Тотнъм” Гарет Бейл получи призовете в двете анкети на Асоциацията на професионалните футболисти – за най-добър играч и най-добър млад играч във Висшата лига. 23-годишният уелсец спечели главната в конкуренция с Луис Суарес (Ливърпул), Робин ван Перси и Майкъл Карик (Манчестър Юнайтед), Хуан Мата и Еден Азар (Челси). Шестимата са в отбора на годината заедно с вратаря Давид Де Хеа (МЮ) и защитниците Пабло Сабалета (Манчестър Сити), Рио Фърдинанд (МЮ), Ян Вертонген (Тотнъм) и Лейтън Бейнс (Евертън).

Бейл беше №1 и през 2011, но сега направи фурор с 19 красиви попадения. Той нарече вота на колегите „страхотна чест и едно от най-големите постижения”, открои като любими головете срещу „Норич” и „Уест Хем” и благодари на всички в „Тотнъм”.

На церемонията в лондонски хотел името на Суарес беше освиркано два пъти от залата с футболисти и гости - при споменаването му в идеалния отбор и като втори в класацията. Уругваецът беше наказан за 10 мача заради ухапването на Иванович от „Челси” и негативното отношение може да го прокуди към друг шампионат. Шефът на PFA Гордън Тейлър заяви, че Бейл и Ван Перси са добри примери за младите, което не може да се каже за Суарес.

Заради наказанието на вкаралия 23 гола уругваец, Ван Перси ще завърши като реализатор №1 във Висшата лига. Холандецът вкара своя 25-и при завръщането на стадиона на бившия си отбор „Арсенал”. Куриозно, холандецът по навик тръгна да влиза в съблекалнята на домакините. Резултатът 1:1 унищожи шанса на вече 20-кратния шампион „Манчестър Юнайтед” да подобри рекорд на „Челси” от брой спечелени точки в един сезон (95, през 2004-2005).

fallback
fallback