„Берое” без екстра премии от държавната ТЕЦ за купата

Шансовете за трофея реални според боса от „Марица Изток 2”, нищожни според треньора Хубчев.

25.04.2013 | 23:48
„Берое” без екстра премии от държавната ТЕЦ за купата

Държавната ТЕЦ „Марица Изток 2” няма да отдели специални премии за футболния си отбор „Берое”, който елиминира „Славия” и ще играе голям финал за Купа България срещу „Левски”. В разгара на емоциите от спечеления с 1:0 полуфинал-реванш в Стара Загора клубният бос Боян Боев категорично отхвърли възможността за допълнителни парични стимули.

„Мисля, че емоционално са достатъчно добре възнаградени (футболистите). Има си вътрешни правилници и всичко е (предварително) уредено там”, заяви пред beroe.bg председателят на борда на директорите и изпълнителен шеф на „зелено-белите”. 33-годишният Боев е още финансово-икономически директор в най-голямата топлоелектрическа централа, придобила акциите на ФК през есента на 2011.

Боев смята, че шансовете на „Берое” за успех във финала на 15 май са реални. Тимът спечели турнира преди три години, а в „Левски” са изгладнели без трофей от четири. „Ние също търсим купата, за нас също е важно да я спечелим. Определено ще е труден мач, но смятам, че ще се раздадем и ще си вземем нашето”, декларира шефът на заралии.

Треньорът Петър Хубчев е на доста по-различно мнение: „Минимални са ни шансовете за финала. Важното е, че спечелихме най-напрегнатия мач, който сме играли досега. Имаше голям залог и беше въпрос на търпение”.

Близо 10 000 на стадиона в Стара Загора изпаднаха в еуфория от победно попадение на капитана Георги Андонов в 87-ата минута. Първият полуфинал в София завърши 0:0, вторият беше още по-предпазлив и постен. С дефанзивния си подход опитният тим на „Славия” сам търсеше белята и след необяснимо заспиване при центриране от фаул изпусна мечтания финал за вековния юбилей.

Треньорът на „белите” Велислав Вуцов потърси вина в съдийството и обеща жалба срещу арбитъра Георги Кабаков (Пловдив) за подминати картони и нередност със свободния удар за гола. След мача пред съблекалнята на „Славия” станал скандал, полицай наругал вратаря Георги Петков. Бившият национал обясни, че от яд ударил вратата и получил псувня от служителя на реда.

Вратарят на „Берое” Иван Караджов пък с гордост попита има ли друг български футболист с три поредни финала. Като набор 1989 има оправдание да не знае 6-те финала на ЦСКА 1985-1990, но като юноша на „червените” трябва да помни трите поредни 2004-2006, след които и „Литекс” наниза три (спечели 2008 и 2009). През 2010 „Берое” взе трофея с 1:0 срещу настоящия си треньор Хубчев и „Черноморец” (Поморие), преди Караджов да пази вратите на ЦСКА (1:0 над „Славия) и „Локо/Пд” (1:2 от Лудогорец).

„Левски” ще играе първия си финал от 2007, когато спечели купата в Стара Загора с 1:0 над „Литекс”. „Сините” елиминираха „Локо/Сф” с 3:1 на свой терен и пестеливо 0:0 в реванша, с мисъл за Вечното дерби (събота, 16:00). Заради масовите санкции на бъркащи съдии мачът с ЦСКА е поверен на габровеца Георги Йорданов. Той не е сред международните и ще дебютира в дербито.