fallback

Героят напуска Дортмунд, Мадрид готви „Операция 3:0”

Моуриньо вярва, че „Реал” може да повтори Ла Коруня с най-големия обрат в Шампионска лига.

25.04.2013 | 18:40

Анонс за раздяла с головата машина Роберт Левандовски вгорчи радостта на „Борусия” (Дортмунд) от 4:1 над „Реал” (Мадрид) в полуфинала на Шампионска лига. Агентът на вкаралия четирите гола поляк обяви неизбежен трансфер с вече договорени лични условия. Вероятният купувач е „Байерн”, цената - около €25 млн.

„Отправена е много интересна оферта, която задоволява изискванията на Борусия и тези на Роберт - заяви Майк Бартел. - Ние се придържаме към уговорка с ръководството при какви условия той може да напусне това лято. Остава само двата клуба да се разберат.”

Шефът на „Борусия” Ханс-Йоахим Вацке отрича да е пристигала официална оферта. Контрактът на Левандовски изтича след година и клубът предлага нов със завишени финансови параметри, но при отказ не може да държи поляка насила. Изявленията на Вацке, че е готов да запази Роберт за следващия сезон и после да го загуби без трансферна сума, са по-скоро покана за търг към английските грандове.

От думите на Бартел пред „Sport Bild” излиза, че 24-годишният Лева е направил избор и снощният триумф не може да разубеди. Играчът твърди, че няма да коментира преди края на сезона и е изцяло фокусиран над изявите в сегашния си тим. С карето голове (8, 50, 55 и 66-дузпа) той стана първият, вкарал 4 накуп в полуфинал на ШЛ и деветият изобщо в мач от турнира (рекордьор е Лео Меси с 5 миналата пролет за 7:1 над Байер).

Докато в „Борусия” се тормозят с предстоящи загуби на звезди (Марио Гьотце отива в Мюнхен), „Реал” обещава разгромяващ контраудар. Жозе Моуриньо и неговите звезди вярват, че битката не е решена преди реванша на 30 април. Достигане на финала обаче изисква обрат, постиган само веднъж в историята на турнира. 1:4 е най-големият заличаван пасив, но все пак става на испанска земя. През сезон 2003-2004 в четвъртфинал „Депортиво” (Ла Коруня) репликира „Милан” с 4:0.

Мадридските медии вече анонсират „Операция 3:0”. Всъщност, такава е най-тежката загуба на „Борусия” в ШЛ и е съвсем прясна - като гост на „Марсилия” по пътя към отпадане в групите миналия сезон.

Юрген Клоп и компания са нащрек. Треньорът нарече играта „невероятна” и своите „неудържими”, но предупреждава, че в Мадрид ще е много трудно. Играчите, начело с Левандовски, отчитат опасност: „Реал е много силен, особено вкъщи”.

Моуриньо не прави драма след четворките за „Реал” и „Барселона”: „Германският футбол винаги е бил сред водещите, а сега има поколение от много добри млади играчи. Аз обаче мисля, че испанският има двата най-големи отбора в света. Не може да се съди по един момент, но реалността е такава - резултатите в двата полуфинала са напълно заслужени. Ние все още имаме надежда. Веднага след мача играчите може да кажат „Не”, но след 30 минути ще отговорят положително и утре отново ще кажат „Да”. Идния вторник всеки от тях ще е готов да вложи всички сили. Моето послание е това: във футбола всичко е възможно и ако Борусия ни отстрани, поне ще страда много в реванша и ще го направи максимално трудно”.

Най-пъстрия коментар от „Борусия” прави сръбският защитник Невен Суботич: „Левандовски е Краля, връх на върховете, спечели всички двубои 50-50, дори тези 40-60, надигра един от най-добрите защитници Пепе. В основата на успеха е треньорът. Юрген Клоп има план за всеки мач и думите му са като Божието слово за нас. Ние вярваме в него и той вярва в нас - така бе изграден този отбор и така стана толкова успешен. Нашата борбеност е най-голямата ни сила. Щом губехме топката, веднага опитвахме да си я върнем. Реал не са свикнали на подобна игра в испанската лига – там другите се плашат от тях и им позволяват да правят каквото искат. Ние не им оставихме време, доминирахме и почти не ги допуснахме до нашата врата. Трябва да внимаваме, защото това беше само първи мач и може да загубим всичко във втория. След този резултат и игра обаче съм уверен, че можем да стигнем поне до равен в Мадрид”.

fallback
fallback