fallback

Класикът Майк Тайсън стана почитател на хапещия Суарес

Луис изобразен като Лектър и вампир, отнася £200-400 000 клубна глоба за безкръвно ръфане.

22.04.2013 | 18:49

Луис Суарес завоюва уважението на башмайстора в спортния канибализъм Майк Тайсън. С второ - безкръвно - ухапване на противник в последните 30 месеца футболната звезда провокира реакция от автора на боксова класика. В бой за световната титла през юни 1997 Тайсън два пъти сръфа ушите на шампиона Ивендър Холифилд в третия рунд - откъсна парче от дясното (снимки в галерия), пробва отляво и отнесе дисквалификация, глоба $3 милиона, отнемане на лиценза за година.

Показал зъби като играч в „Аякс”, сега голаджията на „Ливърпул” захапа защитник от „Челси” и затвърди славата си. Без грам ревност 46-годишният Тайсън веднага се регистрира като последовател на 26-годишния уругваец в социалната мрежа Twitter. Точно оттам Суарес се разкая за „непростимо поведение”, благодари на сдъвкания по ръката Бранислав Иванович за прието телефонно извинение и предложи наложена днес от клуба глоба да отиде за благотворителност.

Жертвата Иванович отказва намеса на полицията с мотив, че няма рана и не иска да подава оплакване. Без чувство за хумор се оказват английските футболни деятели, коментатори и журналисти. Надпреварват се да четат морал и искат сурови санкции за грешника, забравяйки как през 2006 Дефоу (Тотнъм) захапва сриталия го Масчерано (Уест Хем) и не е наказан. Според тях Футболната асоциация на Англия трябва да изхвърли дългосрочно Суарес, а „Ливърпул” от срам да продаде най-силния си играч в друга държава.

ФА първо ще разгледа доклада на съдията Кевин Френд, който не видя или не сметна за наказуем инцидента в 68-ата минута. Суарес в движение ръфна опитващия да го блокира защитник и - като не получи червен картон - вкара гол за 2:2 в 7-ата минута добавено време на мача.

Големият проблем за уругваеца са лоша слава и рецидив. През ноември 2010 ухапа по рамото Отман Бакал (ПСВ Айндховен) и получи прякор „Канибала” от холандската преса. Преди да изтърпи санкция 7 мача, премина от „Аякс” в „Ливърпул” през януари 2011 и неспирно се замесва в скандали. В края на същата година получи 8 мача наказание и глоба £40 000 за расистки обиди към Патрис Евра (Манчестър Юнайтед), а през февруари 2012 отказа да подаде ръка на французина преди мач на „Олд Трафорд”. Системно е критикуван за мръсна игра. Миналата есен мениджърите на „Стоук” и „Уигън” го обвиниха съответно в симулация за дузпа (той си призна, за което беше глобен от собствения клуб) и умишлено настъпване на противник. В началото на тази година скромният „Мансфилд” проплака от „грабеж” след гол с ръка в мач за купата.

За скандала с Евра ръководството на „Ливърпул” и тогавашният мениджър Кени Далглиш бранеха Суарес и отнесоха много критики. Сега директорът Йън Еър и мениджърът Брендън Роджърс моментално порицаха постъпката и обещаха работа върху дисциплината на играча. Наложената му глоба е между 2 и 4 седмични заплати, тоест £200-400 000. Суарес предлага клубът да я внесе във фонд за подпомагане семействата на жертвите от трагедияна на стадион „Хилзбъро”.

Бившият директор на ФА Дейвид Дейвис иска „Ливърпул” да извади Суарес от състава, докато централата наложи дългосрочно наказание. Бившият национал и настоящ тв-водещ Гари Линекер призова уругваецът да бъде декласиран от номинациите на Асоциацията на професионалните футболисти за играч на сезона.

Капитанът на „Ливърпул” Стивън Джерард защити Суарес като гений и безспорен №1 във Висшата лига: „Ако видя ясен запис, мога да коментирам. Предпочитам да говоря за неговата игра през второто полувреме и през целия сезон. Суарес е с огромна разлика над всички останали в Лигата. Той е веднага след Роналдо и Меси като най-добри в света. Мога да говоря цял ден за него като гений и като играч. В такива големи мачове винаги е напечено и други хора предпочитат да говорят за неприятни инциденти, но няма да измъкнете нищо подобно от мен”.

Испанският плеймейкър на „Челси” Хуан Мата отказа да коментира инцидента, определи Суарес като един от най-добрите в лигата и допълни, че не е чул Иванович да дискутирал инцидента след мача.

В разрез със сериозния тон, запалянковците реагират свежо. Из интернет се появиха колажи, на които Суарес е изобразен като литуратурния и филмов герой Ханибал Лектър, като вампир с окървавени зъби или като куче със специален нашийник.

От т.нар. футболни хора нотки на хумор внасят само Джейсън Юъл и Родни Марш. Първият написа: „Иванович се нуждае от инжекция против Тетанус. Суарес вече хапе хората наред. Какво се обърка с това момче???”. Работещият като анализатор Марш препоръчва Суарес да бъде накаран да регистрира зъбите си като смъртоносни оръжия.

fallback
fallback