Григор отчита прогрес и урок, Рафа го вижда велик

„Страхотен е, има всичко да изкачи върха, зависи от него да направи голяма кариера”, твърди Надал.

20.04.2013 | 09:38
Григор отчита прогрес и урок, Рафа го вижда велик

Григор Димитров и Рафаел Надал направиха детайлни коментари след четвъртфинала в Монте Карло, спечелен трудно от испанеца 6:2, 2:6, 6:4. Краката на българския талант не издържаха отвъд втория час, мускулни схващания попречиха да детронира „Краля на клея” в бастиона му.

Гришо въпреки това отчита прогрес: „Преди получавах крампи в средата на втория сет, сега чак в края на третия”. Надява се да възстанови физически за двата дни пауза до турнира в Барселона, където ще участва и Рафа.

Експерти и коментатори заслужено хвалят Димитров, но някои явно са изненадани от нивото му и използват силни изрази. Лийф Ширас от Sky Sports отсече, че срещу 8-кратния шампион българинът направил заявление за нов ред в тениса.

Надал спечели 45-и пореден мач в Монте Карло, но загуби едва седми сет за 9 години (последните два пъти взимаше третия с по 6:1, срещу Мъри 2011 и Джокович 2009). Самият той очаквал трудности, защото видял добрата игра на Димитров на предните турнири в САЩ.

Григор не вижда нищо извънредно и вместо да залита в емоции, прави реален анализ: „Тежка загуба. Раздадох се, Надал изцяло заслужи победата. Той е изключителен играч и боец, показа защо е най-добър не само на тази настилка, а един от най-добрите изобщо. За мен беше удоволствие. Поздравления за него. Начинът, по който се върна след втория сет, беше впечатляващ. Но аз съм го виждал да прави това много пъти на различни настилки, знаех какво да очаквам. От самото начало бях фокусиран. Опитвах да се придържам към моята игра, което не е лесно, защото той върти топката много високо. Целях да стоя в резултата, след първия сет не загубих самообладание и това ми помогна да спечеля втория. С началото на третия се почувствах много удобно в играта. Всъщност, започнах да влизам в повече разигравания от основната линия, а не биваше да го правя прекалено често. Това е добър урок за мен. Крампите преди се случваха по средата на втория сет, а сега – чак в края на третия, така че е прогрес. Очаквам да продължа с добрите изяви, играя добре на клей. Идната седмица ще съм в Барселона. Имам ден-два да се възстановя, да си стъпя на краката. Дано имам и добър жребий, защото там ще е пълно със специалисти на клей.”

Димитров показа зрялост като след слаб първи сет коригира сервиса и рязко увеличи атаките на мрежата. В третия разиграваше стабилно и чакаше зачестилите грешки на противника, но с неточни изстрели в ключови моменти изтърва да вземе аванс. Под натиск в деветия гейм получи схващане и допусна пробив. Накуцвайки продължи да се бори и отрази мачбол чрез форхенд по правата със 169 км/ч (кадри в галерия), но краката не му позволиха да реагира при последните два сервиса.

Игралият с болки в гърба Надал отхвърля оценките, че оцелял след голям страх. Отчита, че хладното и влажно време било в полза на противника, топката отскачала по-ниско и по-бавно, но заедно с това е щедър на суперлативи за Григор. „Не бих казал страх. Това е просто спорт. Играеш срещу най-добрите в света, бориш се и накрая някой трябва да победи. Бях нервен, но приех, че противникът играе добре и опитах да намеря пътя към победата. Накрая имах късмет, открих решение навреме. Напрежение или не, за мен няма значение, защото отдавна съм в тура и съм минавал през такива ситуации много пъти. В такива трудни мачове е решаващо да продължаваш да се бориш. Аз се борих, накрая той имаше своя шанс, аз имах моя и го реализирах. Играх по-добре в последните два гейма. Григор игра страхотно през целия мач. Той е фантастичен, ще бъде следващият топ играч или на челните позиции много скоро. Винаги съм имал чувството, че ще влезе в топ 10. Все пак зависи как се справя психологически, доколко ще продължава да работи и да се подобрява, но със сигурност е страхотен играч и владее всички удари. Има всичко, за да бъде истински добър, така че зависи от него.”

Рафа смята, че Григор се развива в крак със своята възраст (почти 22) и има време да направи страхотна кариера: „Тук не е като в голфа, където имаш 20-25 години кариера. Нашият спорт е по-агресивен към тялото, не сме такива късметлии. Но той още има време и се справя много добре.”