Григор дава заявка за дуел с Краля

„Върнах се силен от тежките загуби в САЩ, играя с наслада на клей и гледам напред”, заяви нашият.

16.04.2013 | 18:55
Григор дава заявка за дуел с Краля

Григор Димитров декларира намерения за дуел с Рафаел Надал на първия „Мастърс” турнир от сезона на клей настилка. В Монте Карло нашият тенисист отнесе световния №10 Янко Типсаревич (Сърбия) със 7:6 (7-3), 6:1 и се класира за третия кръг. Още една стъпка ще пресече пътя му с великия Рафа на четвъртфинал.

Димитров заяви, че се чувства отлично и гледа с нетърпение напред. Той очаква победителя от мача между №30 Флориан Майер (Германия) и №59 Роберто Баутиста Агут (Испания). Агут отвори тази част от схемата, отстранявайки световния №13 Жил Симон (Франция).

Надал трябва да преодолее австралиеца Маринко Матошевич и германеца Филип Колшрайбер, мнозина очакват точно това. "Краля на клея" преследва девета поредна титла в Монте Карло, има 42 последователни победи на тунира и единствена загуба от Гийермо Кориа преди 10 години. Григор се е срещал само веднъж с Рафа - през 2009 на хардкорт в Ротердам, загуба в три сета.

Прогноза за четвъртфинал Надал - Димитров дадоха и коментаторите на телевизия Sky Sports след директно предаване на мача с Типсаревич. Според експертите форхендът на Григор е страхотно оръжие, докато сърбинът, който не е прескачал трети кръг в „Мастърс” на клей, е добър във всичко, но не е изключителен в нищо.

Димитров най-сетне реализира силната си игра през 2013 и вместо да допусне обрат, осъществи такъв. В предните два „Мастърс” на хардкорт в САЩ записа идентични поражения от №1 Новак Джокович и №3 Анди Мъри след изпуснат първи сет с тайбрек. Сега Григор отрази два сетбола при 4:5 и категорично доминира в тайбрека. Във втория сет не спря да притиска Типсаревич, редувайки силни дълбоки изстрели с къси топки. Опитният сърбин се огъна и допусна три поредни пробива.

Българинът е обнадежден след 94-минутния успех: „В началото правех доста грешки, пропусках удари, не можех да намеря играта си. Той търсеше дълги разигравания и моя бекхенд. Усещах, че постепенно влизам в главата му и това ми помогна много. След първия сет придобих увереност и намерих играта си. Преди всичко се чувствам страхотно, без контузии, което е най-важното. Претърпях две тежки загуби в САЩ, но исках да се върна по-силен на корта, работих много върху физиката и днес бях психически устойчив. Чувствах се добре и усещах, че мога да победя, дори да се стигне до три сета. Определено гледам с надежда към следващия мач. Израснал съм на клей и опитвам да се наслаждавам, независимо срещу кого играя, защото сезонът на тази настилка е къс”.

Победата е първа за Димитров след три загуби от този противник и едва втора над играч от челните десет в ранглистата. Миналата пролет в Маями срази №7 Томаш Бердих и загуби от тогавашния №9 Типсаревич.

С класирането за третия кръг Григор спечели 90 точки (плюс €32 700). Ако достигне четвъртия, ще ги удвои и може да се изкачи от №34 над рекордната си позиция №31 от март тази година. В първия кръг елиминира с лекота 6:3, 6:2 белгийския ветеран Ксавие Малис (№53).