Хепиенд за „Левски” след хаотичен крах на ЦСКА

Бивш юноша на „червените” и асистентът му променят фаул с дузпа и червен с жълт картон.

03.04.2013 | 21:13
Хепиенд за „Левски” след хаотичен крах на ЦСКА

„Левски” елиминира „Литекс” и стана фаворит за спечелване на Купа България, след като ЦСКА сензационно напусна футболния турнир. В централния сблъсък от четвъртфиналите „сините” удържаха в Ловеч загуба с 1:2 за общ резултат 2:2 и успех с голове на чужд терен.

„Червените” рухнаха 0:1 срещу застрашения от изпадане в „Б” група „Локомотив” (Сф). В полуфиналите продължават още „Славия” и „Берое”, отстранили съответно „Миньор” и „Пирин” (Гоце Делчев). Жребият се тегли в четвъртък от 11:30 ч.

Ситуация, в която съдиите сътвориха страхотен хаос, реши реванша на „Българска армия” (0:0 в първия мач). Шест минути (78-84) не се игра, докато главният и страничният ревизират отсъждания и се установят на дузпа, реализирана от Даниел Пеев.

В 78-ата минута вратарят на „Локо” Митрев изрита топката в половината на ЦСКА, където Бибишков надскочи Стоянов и я продължи с глава. Бранимир Костадинов пое на скорост и в дъгата пред наказателното поле загуби равновесие между посегналия с крак вратар Черни и догонващия капитан на „червените” Апостол Попов.

Арбитърът Калин Людмилов посочи фаул извън пеналта и трябваше да покаже червен картон на извършителя. Последва намеса на асистента Ивайло Милков, който явно бе видял бутане с ръка от Попов на линията или вътре в наказателното поле (кадри – в галерия). Людмилов се обърка, извади жълт на Костадин Стоянов, за когото беше втори и последва червен. След куп реплики реши да замени картона на Стоянов с такъв за Попов, а междувременно даде червен за треньора на „Локо” Емил Велев.

Суматохата продължи точно 6 минути, преди Пеев да вкара от бялата точка. 34-годишният Людмилов, който е бивш юноша на ЦСКА и работи в МВР, изгони с втори жълт острието на „Локо” Костадинов за разкарване на топката. За капак нареди само 5 вместо 9 минути добавено време (6 за прекъсването плюс 3 - по 30 секунди за общо шест смени).

Треньорът на ЦСКА Милен Радуканов отстави съдийството и критикува своите играчи за несериозен подход, довел до изпускане на главната цел за сезона: „Типично български манталитет, след 2-3 добри мача... Когато всички се раздават, стават нещата. Когато на един не му се играе, друг се сърди и т.н., се връщат да не казвам къде. Имаме два месеца, в които всеки ще получи шанс да покаже дали иска да играе в ЦСКА, но доказването трябва да става на терена, не извън него. Продължаваме напред, имаме много работа. Щом главната цел вече е непостижима, подхождаме към следващата - налагаме млади момчета и изграждаме игрови облик. Надявам се да имаме време да работим, защото в България при една загуба светът свършва”.

Съдийски куриоз имаше и в Ловеч, но за късмет не се повтори пародията от първия мач (1:0) с непризнатия, отсъден и отменен от Ахмед Ахмед гол на „Литекс”. „Левски” издебна своя миг в 40-ата минута след хитър пас на Карвальо и изстрел на Мюлдер. Младоците на Христо Стоичков не се отказаха да преследват три гола и върнаха един чрез Георги Миланов (48). В 75-ата след корнер за „сините” и грешка в центъра Исмаил Иса се отскубна напред и направи 2:1. В същия момент арбитърът Станислав Тодоров контузи глезен и след неуспешен опит травмата да бъде замразена се размени с четвъртия съдия Александър Костадинов.

„Литекс” натискаше до края, но не успя. Капитанът Георги Миланов заяви: „Второто полувреме ги смазахме, показахме, че сме по-добрият отбор. Само българи сме и играем най-хубавия футбол”.

Христо Стоичков критикува страничните съдии и поощри своите играчи: „Благодаря на момчетата, няма от какво да ме е срам. Показахме как се играе честно и достойно. Понякога резултатът е несправедлив, когато не ти позволяват външни фактори, е така. Видяхме, че са дошли да се подиграват и си свършиха работата - няколко спорни ситуации и засади в наша вреда. Ако в първия мач не беше Ахмед, щеше да е някой друг. Да ги видим другите какво ще направят в Европа – очаквам това, което и миналата година. Ние продължаваме, не е свършил светът, играем мач за мач и отиваме в неделя за победа в Разград”.

Треньорът на „Левски” Илиан Илиев заяви, че не вижда какви са претенциите на колегата за този мач: „Бяхме замислили да пресираме дълбоко, търсехме гола и го постигнахме, с наша грешка върнахме противника в мача. Ние сме в много трудна ситуация от психологическо естество, но момчетата проявиха характер и показаха амбиция. Напрежението при нас е високо, в Левски спокойствие няма, но този успех ще ни върне увереността, а тя е предпоставка за добър футбол”.

Купа България, четвъртфинали-реванши: Литекс - Левски 2:1 (общ резултат 2:2), ЦСКА - Локомотив/Сф 0:1 (0:1), Пирин/ГД – Берое 1:3 (1:4), Славия - Миньор 0:1 (5:3). Полуфинали: жребий на 4 април, първи срещи на 17 април, реванши на 24 април. Финал на 15 май.