Бербатов пред лично голово постижение

Митко повтаря серия от декември 2011, може да я разпъне рекордно в дербито с „Куинс Парк”.

31.03.2013 | 23:49
Бербатов пред лично голово постижение

Димитър Бербатов е на крачка от голово постижение, което му се изплъзва 7 години във Висшата лига. Ако порази вратата на „Куинс Парк Рейнджърс” в понеделник, Митко ще запише попадения в четири поредни мача от английския шампионат. „Фулъм” приема съседа от Западен Лондон в 22:00 ч.

За две години в „Тотнъм” и четири в „Манчестър Юнайтед” българският №9 не е нанизвал каре резултатни кръгове. Предният случай с три е от декември 2011. Сега има отличен шанс - при домакинство срещу предпоследния в класирането да продължи серията си от 1:0 над „Стоук” и две гостувания - 2:2 в Съндърланд и 1:0 над „Шпорите”.

Евентуалният персонален успех ще е значим и за клуба, защото измина десетилетие, откакто играч на „Фулъм” се разписа в четири поредни (Стед Малбранк, януари-февруари 2003).

С водещата роля на Бербо (11 попадения) отборът вече има 40 в 29 кръга и доближи свое постижение от сезон 2003-2004, когато на същия етап имаше 42.

Благодарение победните голове на Митко „Фулъм” дръпна доста над опасната зона и след актуалната поредица от 4 мача без загуба (2п, 2р) играчите говорят за запазване позицията в горната десетка на класирането. С 36 точки „Фулъм” е на 4 зад деветия „Суонзи”, който е изиграл 31 мача.

Мениджърът Мартин Йол поднесе интересно обобщение: „Явно правим нещо хубаво, щом дори Бербатов се усмихва тези дни. Фулъм натрупа 14 години във Висшата лига, работейки правилно. Не опитваме да се наскочим, целим се според ръста си. Имаме бюджет, който позволява да привличаме силни играчи. Бербатов е добър пример. Тук е мястото да благодарим на Манчестър Юнайтед, че го пуснаха. Но още с първия разговор Дими беше твърд в желанието да се присъедини към нас. Ние сме успешен отбор, от столицата, с известна история. Играчите искат да дойдат тук. Висшата лига не бива да се подценява. Приемаме, че никога няма да спечелим титлата. Можем да мечтаем, но трябва да сме реалисти. Ние сме лондонският Евертън, солиден, надежден отбор и с известен попътен вятър някой ден може да имаме шанс за участие в Шампионска лига. Постоянно изнамираме свестни играчи и успяваме да ги задържим. Бреде Хангеланд е пример. Желан от доста клубове, можеше да си тръгне свободно това лято, но реши да поднови договора си и това е още един хепиенд.”

Холандецът опитва да поддържа пределна мотивация в отбора с предупреждение, че трябват още две победи за теоретично спасение от изпадане. Друг мотив е важността на мача срещу „Куинс Парк Рейнджърс” за феновете - второ по значимост дерби след това с най-близкия съсед „Челси”. КПР е спечелил само един от последните 7 сблъсъка с „Фулъм”, но точно най-пресния, 2:1 през декември за първа победа с новия треньор Хари Реднап.

Йол акцентира, че противникът ще играе на живот и смърт, защото с 23 точки е на 7 под чертата на изпадащите. Реднап заяви, че вижда шансове за спасение при 4-5 победи от оставащи 8 мача. КПР има най-лош показател в елита – само 9,2% от точните удари са завършили с гол, но същевременно е непобеден в последните си 4 лондонски дербита (след 0:1 от Арсенал през октомври).

Във „Фулъм” отчитат, че КПР загуби незаслужено с 2:3 предния кръг като гост на „Астън Вила”. Отборът на Стилиян Петров сега се върна в зоната на изпадащите след допуснат обрат 1:2 като домакин на „Ливърпул”. „Вила” са 18-и с 30 точки от 31 кръга, на последното 20-о място е „Рединг” с 23/31. Над чертата са „Уигън” с 30/30 и „Съндърланд” с 31/31.

След 0:1 от лидера „Ман Юнайтед” в Съндърланд уволниха мениджъра Мартин О’Нийл и назначиха избухливия Паоло Ди Канио. 44-годишният италианец изкачи скромния „Суиндън” в третото ниво, но напусна преди месец заради разногласия с клубната управа.

На 3 км от арената на „Фулъм” - КПР (Крейвън Котидж), но със 7,5 часа разлика - от 14:30, се сблъскват големите „Челси” и „Юнайтед” в преиграване на четвъртфинал от Купата на Англия (2:2 в Манчестър). Победителят отива на полуфинал срещу „Манчестър Сити” (Уембли, 14 април).