Водачът на „Астън Вила” с план за Стилиян и критика към жена му

„Мениджърски пост ще е стресов за Петров, но би му допаднала работа с подрастващи в академията”.

29.03.2013 | 14:53
Водачът на „Астън Вила” с план за Стилиян и критика към жена му

Мениджърът на „Астън Вила” Пол Ламбърт разкри, че Стилиян Петров може да осъществи преход от футболист към треньор в клубната академия. Шотландецът коментира обстойно ситуацията около своя приятел година след началото на борбата с остра левкемия. Болестта вече е в ремисия, а Ламбърт изрази възторг от усилията на българина и оптимизъм, че лечението скоро може да се увенчае с желания успех.

Договорът на Стилиян с „Астън Вила” изтича това лято. Ламбърт вече има план, ако за Петров не са препоръчителни тежките натоварвания като активен спортист: „Рано е да обсъждаме неговото бъдеще. Аз не мисля, че той ще се нагърби с толкова стресов пост като мениджърския, но може да хареса работа с подрастващи. Стан е страхотен футболист и би бил отличен наставник за младите. Главното за всички е, че се възстановява от страшна болест и, да сме благодарни, приближава към успех. Когато дойде времето, ще говоря с него. Всичко зависи от това как се чувства той”.

На редовната пресконференция преди мач Ламбърт обясни, че редовно контактува с Петров, скоро му гостувал за вечеря и едва преглътнал кулинарните умения на съпругата Поли. „Стан се справя страхотно. Не мисля, че някой в тази стая може да си представи през какво преминава и колко силно се бори. Той се справя наистина добре и се надяваме, че няма да отнеме много време, за да излезе от последната фаза на болестта. Както съм казвал и преди, Стилиян е голяма загуба за нашия отбор. Благодарение на своя характер той се справя отлично, а и подкрепата от феновете към него е фантастична. Наскоро бях на вечеря с него и съпругата му, нейното готвене е ужасно. Без съмнение, тя ще ме заколи за този коментар, но това е истината. Само Господ знае какво беше сготвила. Нямах сърце да й кажа, че беше кофти. Но аз се радвам за него, защото той е мой близък приятел от времето, когато играехме в Селтик. Дори аз не мога да си представя през какво преминава в определени моменти. Обикновени хора изнемогват в такива ситуации, а той се справя невероятно.”

Младият отбор на „Астън Вила” напоследък поднася положителни емоции на българския капитан, а в неделя от 15:30 приема „Ливърпул”. С две поредни победи над преки конкуренти за спасение (2:1 в Рединг, 3:2 над Куинс Парк) тимът от Бирмингам вече има 30 точки и изплува с три над зоната на изпадащите. Най-близкият преследвач „Уигън” с 27 е изиграл мач по-малко (29) и приема „Норич” в събота от 17:00. Изоставащите със 7 точки (по 23 от 30 мача) „Рединг” и „Куинс Парк” имат почти символични гостувания в Лондон - съответно на „Арсенал” (събота, 17:00) и на „Фулъм” (понеделник, 22:00).

Увереност на „Вила” дава и победата в Ливърпул с 3:1 на 15 декември, но Ламбърт акцентира каква заплаха е уругвайското острие Луис Суарес: „Той е в надпревара с Робин ван Перси и Гарет Бейл - един от тях ще стане Футболист №1 на сезона. Той е топ играч, изключителен”.

Докато Ламбърт коментираше Стилиян, в София Мишел Платини се изненада от болестта на халфа. След заседанието на УЕФА президентът се извини, че не знае за проблема и изпрати чрез медиите най-добри пожелания към Петров. Иначе французинът се оказа много запознат с добрата работа на своя приятел (и колега в Изпълкома) Боби Михайлов начело на БФС. УЕФА прие срокове за кандидатури за Евро 2020, замислено да се проведе в 13 държави. Процесът започва след месец и приключва септември 2014. България не отговаря на изискванията за стадион и транспорт. Платини остава твърд срещу технология на голлинията, за която ФИФА одобри три различни системи и вече ги тества за въвеждане на Мондиал 2014. Босът на УЕФА наложи алтернатива с двама рефери край вратите и твърди, че тя работи отлично: „Ако ще използваме технология в евротурнирите, трябва да я инсталираме на 280 стадиона, а после да я демонтираме за вътрешните първенства. Това ще струва 54 милиона евро за пет години, твърде скъпо за грешки, случващи се веднъж на 40 години. Предпочитам да отделим повече пари за юношески футбол и инфраструктура. Много федерации искат да използват петима рефери, но нямат финансите, затова УЕФА реши да им помогне с €10 млн. за три години”.