Боби Михайлов се дистанцира от треньора по горещата тема

„Не коментирам съдийството”, отсича шефът часове преди Изпълком на УЕФА в София.

27.03.2013 | 17:56
Боби Михайлов се дистанцира от треньора по горещата тема

Президентът на БФС отказа становище по обвиненията на Любо Пенев към рефера в Копенхаген и генерално за съдийството в световните квалификации. „Не коментирам, питайте ме друго”, отсече Борислав Михайлов при завръщането от Дания. На свой ред треньорът намекна, че не вижда смисъл да търси подкрепа от ръководителя.

Михайлов членува в Изпълкома на УЕФА, който заседава на 28 март от 9:00 в Грандхотел „София”. Мишел Платини, ръководният орган и генералният секретар Джани Инфантино имат за дневен ред: регламент за кандидатури за домакинство на Евро 2020; приемане на нови членове по Съдийската конвенция на УЕФА; утвърждаване на правилници в евротурнирите, Шампионска лига за жени, младежи и футзал сезон 2013-14.

Шефът на БФС се пази от конфронтация с колегите, откакто влезе в структурите на европейската централа. Четири години (2007-2011) той беше един от вицепрезидентите в Съдийския комитет на УЕФА, а сега оглавява Футболния комитет, както и този по футзал и плажен футбол.

Михайлов дори не споделя разочарованието на Пенев от равенството с Дания: „Четири точки от два мача е много добре, оставаме в борбата. Можеше и по-хубав резултат, но можеше и по-лош. Не съжалявам, че се връщаме с една точка. Ако преди мача някой ни беше казал, че ще вземем точка, всички щяхме да сме доволни. Естествено, по-добре е да спечелиш, но все пак правиш равен в Дания. Три дни преди това те бият в Чехия, сега чехите побеждават в Армения. Европейският футбол е толкова равностоен в момента, че всяка точка е важна. Става по-реална мечтата да играем на бараж. Програмата не е лека, но на никой няма да му е лесно. И Италия тепърва започва с трудните мачове, така че ние трябва да си взимаме със сигурност мачовете срещу така наречените аутсайдери в групата Малта и Армения. Оттам последният е с Чехия в София и ако всичко друго върви нормално, ще е убийствено,  изключително важен за крайното класиране. Засега не правим сметки, играем мач за мач”.

Националите ще изиграят три контроли до следващата квалификация като гост на Италия. „През август най-вероятно в Македония, защото следващите ни две квалификации са гостувания, а в края на май играем с Япония в Япония и срещу Казахстан”, допълни Михайлов.

Любо Пенев не поема инициатива за жалба срещу съдийството: „Не съм длъжен да разговарям с Боби по темите за съдиите. Не е приятно, но ние ще продължим да се борим. Виждаме, че има една, не знам дали е тенденциозност. Не ми се иска го вярвам и да мисля в тази посока, но много сме ощетени от тези съдийски бригади. Много! И това са точки, за които дано не съжаляваме в края на квалификациите. Не са една и две, а са повечко, 4-5 точки. Мачовете с Италия, с Дания, вчера отново с Дания”.

Селекционерът коментира точковия сбор от 3:0 с Малта и 1:1 в Дания в контекста на ситуацията в групата: „Взехме 4 точки от два мача - целта минимум е постигната, но не са 6. Не съм доволен и знаете поради какви причини. Съжалявам, не исках да обръщам внимание на съдиите, но имаше наряд специален. И сега не оценявам много добре мача. Повече заслужавахме победата и трябваше да си тръгнем с трите точки. Няма промяна в групата - първи Италия, втори България, Чехия и Дания си смениха местата. Всички отбори са опасни - няма да подценяваме Малта и Армения, те могат да объркат сметките на всеки. Една група от шест отбора, ясен фаворит, други два-три се борим за бараж. Има още мачове, които трябва да се изиграят, включително и в другите групи. Затова съветвам – не правете сметки отсега, има време за сметки. Ние имаме четири мача, в които много неща могат да се решат и определят. Към момента нищо не е решено. Единствено решено е, че Италия продължава да бъде фаворит и едва ли някой ще я измести.”