Григор влиза в куриози и отбрани изпълнения

Хасковлията става пословичен с двойни грешки при сервис за спечелване на първия сет.

26.03.2013 | 09:54
Григор влиза в куриози и отбрани изпълнения

Григор Димитров сътвори куриоз с поредна загуба в трети кръг на „Мастърс” от двойни грешки при сервис за първия сет. Срещу световния №3 Анди Мъри в Маями хасковлията поведе 5:2, изтърва две възможности да затвори частта и в следващия девети гейм допусна пробив чрез три чифта сбъркани начални удари.

Шотландецът осъществи обрат за 7:6 (7-3), 6:3. Утешение за Григор е, че фамозно реализирана брейк точка за 4:2 беше селектирана като изпълнение на деня от официалния сайт на турнира Sony Open (кадри - в галерия).

Нашият тенисист обаче става пословичен – повтори под индиго развръзката срещу №1 Новак Джокович. На 13 март в Индиан Уелс поведе с 5:2 и сервирайки за сета при 5:3 направи 4 двойни грешки по пътя към обрат 6:7 (4-7), 1:6. Тогава Димитров допусна 26 непредизвикани грешки в разиграванията (срещу 22 на сърбина), а сега - 40 (срещу 25).

Иронията е пълна, защото във водещ тенис форум някой прогнозира: победа за Мъри след 4 двойни грешки на Димитров при сервис за първия сет. Малката разлика е, че този път в тайбрека Гришо не започна с 0-5, а пръв взе преднина, но я изпусна чрез две непредизвикани грешки. Отново сривът продължи с пробив в началото на втория сет. При 3:5 и два пропуснати мачбола от противника Димитров стигна до шанс за пробив, но Мъри го отрази с ас и взе следващите две точки за победата.

И при предишната им среща – на финала в Бризбейн през януари, 21-годишният българин изтърва предимство в първия сет, а балансът вече е 3-0 мача и 6-0 сета за шотландеца.

Актуалният №32 в света ще загуби 45 точки за ранглистата, защото имаше да защитава 90 от достигане на четвъртия кръг миналата година. Ако спечели турнира, Мъри ще измести Роджър Федерер от №2. Швейцарецът и Рафа Надал отказаха участие в Маями, така че сериозно препяствие е само Джокович.

Шотландецът се чувства вкъщи на кортовете в Кий Бискейн, защото тренира и живее в Маями по три месеца всяка зима. Той пристигна за мача срещу Димитров с новия си автомобил Aston Martin, а след победата неохотно призна, че извадил късмет: „Днес беше доста по-хладно и топката не се движеше толкова бързо, затова моите удари идваха малко къси. Постепенно подобрих дълбочината им, с което направих мача труден за Григор и той започна да допуска грешки”.

Коментиращият от Маями за BBC Radio 5 live Дейвид Лоу обобщи: „За 40 минути Григор Димитров демонстрира максимално приликите с играта на Роджър Федерер, а Анди Мъри изглеждаше като своя сянка. Но, както и в Бризбейн, Димитров пропусна предимство в сета. Този път обаче беше по-лошо, защото можеше да спечели втория от двата сетбола и не успя, а после на свой сервис при 5:3 заби три двойни грешки. Оттам Мъри затегна своята игра и помогна на Димитров да се победи сам.”