Раева обяснява спор с министър Стойчев за плувен комплекс

„Многократно му предлагахме обединение, той отказа с цел да кандидатства отделно”, твърди Илиана.

22.03.2013 | 16:22
Раева обяснява спор с министър Стойчев за плувен комплекс

Илиана Раева разясни в отворено писмо конкуренция с главата на българския спорт Петър Стойчев за концесия на плувeн комплекс „Спартак”. Председателят федерацията по художествена гимнастика изтъква, че спорът не е междуличностен, а на клубове към „Левски” срещу плувния, оглавяван от Стойчев до назначението му за министър в служебното правителство.

Столична община трябва да обяви до дни кой печели конкурс за управление на обекта. Плувците играят самостоятелно, от друга страна е тройка с участието на Раева. Кандидат е и обединяващият всички спортен клуб "Левски", използвал съоръжението досега без такса към кметството. Предвижда се комплексът с търговските обекти към него да бъде даден под наем за 10 години срещу 41 000 лева без ДДС месечно.

Ръководещата художествената гимнастика твърди, че е обидена от неверни информации, свързващи името й с басейна. „Илиана Раева не кандидатства сама за плувен комплекс Спартак. Спазвайки изискванията на Столична община за пряко отдаване под наем на ПК Спартак спортните клубове по кану каяк - с председател Ваня Гешева, борба - с председател Симеон Щерев и СК Левски-Илиана се обединиха и подадоха документи в Столична община. Към г-н Петър Стойчев многократно бе отправяно предложение да се присъедини към това обединение, но той категорично отказа, заявявайки, че ще кандидатства сам за цялото спортно съоръжение”.

Раева допълва, че на среща със Столична община през 2011 и с решение на УС на СК Левски са предоставени помещения за развиване на спортна дейност на територията на ПК Спартак. „През този период значително подобрихме облика на спортно-материалната база, което доведе до разрастване на дейността на комплекса. Създадоха се добри условия за масов спорт за всички възрастови групи, предоставиха се безплатни занимания за всички професионални спортисти от спортен клуб Левски. Направените инвестиции до момента са около 800 000 лева. Спирам дотук! Това е само една част от истината, касаеща ПК Спартак. Надявам се, че след изнесените от мен факти повече няма да се злоупотребява и петни името ми, което съм градила през всичките години с пълна отдаденост и необходимия морал към спорта”.

Председателят на СК “Левски” Стоян Хранов заяви наскоро, че не одобрява самостоятелните действия на Стойчев, но не иска да се меси в спорове. Според него най-важно е комплексът да запази функциите си за дузина спортове плюс публичния достъп.

Петър Стойчев и единият му заместник в министерството - Йордан Йовчев, са на официално посещение в Тбилиси (21–24 март). Покрай европейско първенство по борба днес подписаха с Грузия меморандум за разбирателство и сътрудничество в професионалния и масовия спорт.