Илиев остава с директор по желание - Боримиров

Изгоненият от Батков през юли 2009 се завръща след изтърпяна санкция за меле на детски мач.

19.03.2013 | 00:44
Илиев остава с директор по желание - Боримиров

Ръководството на „Левски” задържа подалия оставка Илиан Илиев като прие желания от него за спортен директор Даниел Боримиров. Зад този ход прозират компромиси - клубният собственик Тодор Батков загърбва лична вражда с Боримиров, а изпълнителният директор Иво Тонев ще се раздели с част от функциите си.

Оперативният началник Тонев обясни, че дискутирал ситуацията с Батков по телефона веднага след 0:0 с „Монтана” и изказал становище против освобождаване на треньора. В „дълъг разговор” на четири очи получил от Илиев „предложение” за назначаване на Боримиров. Накрая се срещнал с Даниел и уточнили всички детайли.

Новият директор започва работа на стадион „Георги Аспарухов” от тренировката във вторник, 11:00, когато играчите трябва да бъдат информирани какви финансови санкции ще понесат. Представянето му пред медиите в присъствието на Тонев и Илиев е в 16:15 ч.

Батков освободи екипа Боримиров - Емил Велев след спечелването на последния шампионски трофей в синята витрина, през юли 2009, назначавайки на техните места Георги Иванов и Ратко Достанич. Тогава той заяви, че получавал заплахи от лица с опасна репутация да не маха Даниел.

Задочните словесни престрелки продължиха и в следващите години. Покрай отказан достъп за мач на „Герена” Боримиров нарече боса „литературен герой”, а сетне определи подозрения за саботаж по трансфера на Гара Дембеле във „Фрайбург” като поредни глупости на Батков.

Боримиров изтърпя едногодишна забрана за посещение на спортни събития, наложена заради участие в меле между родители на детски мач „Левски” – „Черно море” в Твърдица през лятото на 2011. От миналата есен той афишира готовност да се върне на „Герена”, ако му предложат подходящ пост (директор в първия отбор, а не в детско-юношеската школа). Илиан Илиев също е споделял, че иска да работи с бившия си съотборник и сега желанието на двамата е удовлетворено.

Интересно е как Тонев и Боримиров ще разпределят властта, най-вече по надзора на отбора и трансферната политика. Те са връстници (родени през януари 1970), но единият вече втора година е считан за чуждо тяло на „Герена”, докато другият има значима кариера с 10 сезона като играч (плюс 8 в Мюнхен 1860).

Тонев побърза да декларира, че категорично застава зад Илиев и Боримиров, до края на сезона „Левски” ще бъде воден от сегашния треньор, независимо от резултатите. Изпълнителният директор застава и зад думите си, че „Левски” ще стане шампион, а ако това не се случи, като отговорен човек с достойнство знае как да си понесе отговорността.

Тонев уверява, че писанията за проблеми със стадиона и спонсорство от „Газпром” са безпочвени спекулации. Клубът следва задължителна процедура по търг за строеж и очаква да получи това право след срока за обжалване, около 10 май. С руския гигант ситуацията е такава, каквато и преди три месеца.