Йовчев сменя федерацията за 2 месеца като зам.-министър

Данчо оставя управлението в спортната гимнастика на досегашния си треньор и заместник Краси Дунев.

15.03.2013 | 13:57
Йовчев сменя федерацията за 2 месеца като зам.-министър

Йордан Йовчев напуска поста председател на федерацията по спортна гимнастика, за да стане заместник-министър в служебното правителство. 40-годишният пловдивчанин избра да помага на Петър Стойчев, който ще ръководи спортното министерство в двата месеца до парламентарните избори.

Данчо оставя федерацията на своя заместник и доскорошен треньор Красимир Дунев. „Бях поканен за заместник, а не за министър. Не приех веднага. Прецених какви ще бъдат задълженията ми и с какво мога да съм от полза, тогава се съгласих. Правя го в името на спорта. На този етап нямам амбиции да ставам министър.”

На новия си пост Йовчев наследява доц. Лазар Каменов, докато другият заместник на бившия министър Свилен Нейков – Иван Ценов, остава с цел приемственост в управлението.

„Има какво да направим, екипът е добър, ще обсъждаме какво трябва и какво предстои - допълни Данчо. - Г-н Ценов има достатъчно управленски опит, който може да ни бъде в помощ. Лично аз мога да бъда полезен да направим нещо хубаво, да вдъхнем вяра и кураж на хората. Срокът ни е ограничен, но това не значи, че работата трябва да спира.”

Петър Стойчев обяви, че заради министерския пост на 12 март прекратил всички членства в спортни организации и клубове, напуснал работа, отказал се от участия в управителни съвети. „Вече не съм активен състезател, не съм служител на МВР, не съм председател на плувен клуб Левски. Важното е елитните ни спортисти да продължат да защитават честта да България на големи форуми и те ще имат нашата огромна подкрепа. Ще се обърнем към масовия и детско-юношеския спорт, които са основата за елитния. След няколко месеца ще имате възможността да ни оцените.” (вижте видеото)

По този начин 37-годишният плувен маратонец прави заявка да опровергае Илияна Раева, която нарече назначението му „пълен абсурд и страшно недоразумение, което трябва бързо да бъде коригирано след изборите”. Председателят на федерацията по художествена гимнастика визира нулевия управленски стаж на Стойчев, според нея спортът не се нуждае от тип „Свилен Нейков”, а от опитен мениджър като Васил Иванов-Лучано.