България лансира свой за шеф на световната борба

Временният президент на FILA: Шансовете ни бяха нула, сега са 30%, може да стигнат 60.

20.02.2013 | 21:28
България лансира свой за шеф на световната борба

Управляващият българската борба Валентин Йорданов дискретно откри кампания на Цено Ценов за президент на международната федерация (FILA). На шампионска сбирка-протест срещу Международния олимпийски комитет Йорданов анонсира подкрепа към нашия сънародник за световен ръководител. Ценов присъства и не отрече намерения да се кандидатира.

73-годишният функционер оглавява четвърти мандат европейската федерация (CELA) и е член на Изпълнителното бюро на FILA. Световният пост е висящ от миналия уикенд, когато швейцарецът Рафаел Мартинети получи вот на недоверие заради бездействие около изваждането на борбата от Игрите 2020. Временно начело е сърбинът Ненад Лалович, а изборен конгрес ще има през септември в Будапеща.

Сега е неуместно да се правят открити заявки за световния трон, защото всички усилия са насочени към връщане в олимпийското семейство. През май в Санкт Петербург изпълкомът на МОК ще избере един между 8 спорта към 25 основни в програмата за 2020. Това решение плюс изборът на домакин за Летните игри след 7 години ще станат факт на олимпийската сесия през септември в Буенос Айрес.

Вальо Йорданов огласи свое писмо до Жак Рох, че като протест връща на МОК златния си медал от Атланта 1996. Дузина наши шампиони и медалисти изразиха морална подкрепа, а по-младите Армен Назарян и Серафим Бързаков бяха най-радикални с готовност за гладна стачка. Тези демонстрации са в разрез с новата линия на борбата.

В съсвсем друг тон Ценов очерта задачите в глобален план. Говорейки от името на FILA, той посочи две непосредствени цели - конструктивен диалог с МОК за уточняване на претенциите към борбата и коригирането им, за да се върви по общ път, вместо конфронтация. Членове на МОК вече осъзнават грешката. Промени в правилата на борбата са нужни, но не могат да станат веднага. На дневен ред е спасяването на спорта и консолидацията в световен мащаб е невиждана. Кризисен щаб от 8 души работи по презентацията през май.

Думите на Ценов частично покриват актуално интервю на Лалович. Сърбинът хвали МОК за демонстрирана готовност за диалог - вече има насрочена среща с Рох за 7 март. “Първо трябва да разберем в какво сме обвинявани и как да го оправим – обясни временният шеф. - Претенциите може да са свързани с устава на FILA, че не е напълно съгласуван с олимпийската харта. Или с недостатъчен допинг контрол, взимане на проби само на големи състезания. Това може да се коригира и ние сме готови на компромиси.”

Според Лалович, корекции на неразбираеми или неатрактивни правила в класическия стил може да станат най-рано през 2015, защото трябва да се приемат от конгреса на FILA през септември и да се тестват. “Всеки спорт трябва да се променя с времето. Ако волейболът не беше променил правилата преди 15 години, също нямаше да е на Олимпийски игри. В средата на 90-те никой не го гледаше, а сега е от най-интересните игри. Аз искрено вярвам, че сме способни да променим ситуацията към по-добро. Иначе нямаше да заема президентския пост. Преди заседанието миналия уикенд в Тайланд шансовете на борбата бяха нула. Сега са около 30%, а ако в близките седмици работим добре, може да стигнат до 60%”, завърши временният бос.