fallback

Григор ще стигне върха скоро, прогнозира световният №7

„Нямам предвид първото място, а топ 10”, уточнява двойният финалист в Ротердам Дел Потро.

16.02.2013 | 20:49

Григор Димитров ще пробие скоро сред най-добрите десет тенисисти. Това заяви световният №7 Хуан Мартин Дел Потро след 75-минутна победа 6:4, 6:4 в полуфинала на силния турнир в Ротердам.

21-годишният българин, който ще се изкачи от №41 докъм №35 в понедлник, не намери отговор срещу мощните сервиси и дълбоки удари на 198-сантиметровия аржентинец. Въпреки че допусна по един пробив в началото на всеки сет, Гришо се сражава докрай и спечели симпатиите на близо 10 000 зрители, сред които селекционерът на холандските футболни национали Луис ван Гаал (снимки – в галерия).

24-годишният Дел Потро се изказа ласкаво за Димитров след този първия сблъсък между двамата: „Много съм доволен, че преодолях Григор. Той е млад и много добър играч, изкачва се бързо към върха и аз го виждам там скоро”.

Изказването веднага беше изтълкувано като прогноза „Бейби Федерер” да стане стане №1. На пресконференцията аржентинецът уточни, че нямал предвид първата позиция, а челните 10.

С трите победи до полуфинала Димитров заработи рекордни за себе си от един турнир 180 точки за ранглистата плюс 65 150 евро. Неговата цел за 2013 година – да влезе и се утвърди сред първите 30 в света – вече изглежда съвсем достижима.

На Григор все още липсват победите над играчи от топ 10 - има само една от 16 мача, вкл. днешния. Обяснение за загубата е почти перфектната игра на Дел Потро - 74% спечелени точки от първи сервис и внушителни 72% от втори, два реализирани от три шанса за пробив (съответно 65 и 63%, 0/2 за Димитров). Хасковлията демонстрира отлични ретури (позволи само 6 аса на гиганта, наниза 8) и фамозен форхенд, но бъркаше от бекхенд. Допусна пробивите с наглед леки грешки, а не успя да използва единствените си два брейкпойнта при 2:3 в първия сет.

Дел Потро достига втория си поред финал в Ротердам без загубен сет и сервис гейм. Миналата година той отстъпи в мача за титлата на Роджър Федерер, но сега великият швейцарец се издъни на четвъртфинал с 3:6, 5:7 от Жулиен Бенето. 31-годишният французин (№39 в света) елиминира Димитров в първия кръг на Australian Open.

Серия лоши стартове на силни турнири регистрира Цветана Пиронкова. Световната №43 днес отпадна на квалификациите в Дубай (награден фонд $2 млн) с 4:6, 2:6 от испанката Анабел Медина Гаригес (№58). Във вторник загуби първия кръг в Доха ($2,369 млн) с 6:7, 5:7 от швейцарката Ромина Опранди (№62), която я елиминира и на Australian Open преди месец. В края на януари пловдивчанката падна на старта в Париж ($690,000) – 4:6, 2:6 от друга швейцарка, Стефани Фьогеле (№100). За последните 40 дни единствените успехи на Цвети са за отборната Фед Къп, но там в решаващия мач миналата неделя тя загуби от Хедър Уотсън и британките се класираха на плейоф за Световна група II.

fallback
fallback