fallback

Димитров с 4 лични рекорда за полуфинал срещу Дел Потро

Хасковлията уморен, но с нов връх в ранглистата и непостигани от турнир 180 точки плюс 65 150 евро.

15.02.2013 | 19:56

Летящият по корта Григор Димитров подобри четири свои постижения с една победа за класиране на полуфинал в Ротердам. Световният №41 спечели четвъртфинала с трисетов обрат над своя приятел и партньор на двойки Маркос Багдатис - 6:7 (4-7), 7:6 (7-0), 6:3.

В събота от 15:00, на предпоследното препятствие, съперник ще е миналогодишният финалист и актуален №7 в света Хуан Мартин Дел Потро. 198-сантиметровият аржентинец си осигури първа среща с българина, побеждавайки Ярко Ниеминен 6:4, 6:3.

За първи път в кариерата си Димитров ще играе полуфинал в турнир от категория АТР 500. С по-висок ранг са само 9-те „Мастърс” и 4-те от Големия шлем. Заработените точки и дял от наградния фонд са рекордни за Григор - 180 плюс 65 150 евро. В резултат той ще се изкачи над най-високата достигана досега позиция в ранглистата (40-а), около №35.

В турнири АТР 250 хасковлията игра три полуфинала миналото лято - на трева в лондонския Куинс, на клей в Бощад (Швеция) и Гщаад (Швейцария). В началото на тази година стигна първи финал – на хардкорт в Бризбейн (Австралия), от което спечели 150 точки плюс 41 540 долара.

Мачът срещу 36-ия в света Багдатис продължи два часа и половина. Българинът заслужи шумни овации от публиката с акробатични изпълнения при наглед безнадеждни ситуации. Една догонена на мрежата и неспасяемо завършена топка беше определена от коментаторите като претендент за изпълнение на седмицата.

Гришо изкова третата си победа от 4 мача срещу Маркос с 18 поредни точки от края на втория до 2:0 в третия сет. Най-зрелищното и аплодирано изпълнение беше преди 4:2, когато Димитров с плонжове върна пет изстрела на Багдатис и за малко не прехвърли мрежата след шестия.

Спечелвайки последната точка, Гришо прескочи мрежата да прегърне Маркос и после заяви: „Този мач изцеди силите ми докрай. За късмет не се контузих. Уморен съм след толкова тежка битка. Винаги е трудно да се играе срещу Багдатис, а ние сме добри приятели и това правеше двубоя още по-тежък. Щастлив съм, че съм на полуфинал и ще дам най-доброто, на което съм способен.”

fallback
fallback