Скандален преход към решаващия ден за тениса

Финландия обвинява лайнсмените, че поддават на брутален натиск от публиката в зала „София”.

03.02.2013 | 09:51
Скандален преход към решаващия ден за тениса

Отборът на България демонстрира лабилни нерви преди решаващия трети ден от мача за Купа Дейвис срещу Финландия. С реплики и обида към елитната ни съдийка Веселина Донева приключи срещата на двойки, загубена от Григор Димитров и Димитър Кузманов в пет сета за резултат 1-2. Днес от 14:00 започва развръзката с два сингъла, в които трябват победи за краен успех 3-2.

Нашите претендираха за аут при два сервиса на гостите в заключителния гейм. Първо Димитров влезе в безполезен спор със съдията на стола. Сетне Донева беше репликирана и от българския щаб (вицето на федерацията Огнян Илиев дори скочи от мястото си), което доведе до неизгодно повторение на сервис и драмата приключи 5:7, 1:6, 6:4, 6:2, 4:6.

Риск от неприятни последици днес носи коментарът на капитана (и баща на Григор) Димитър Господинов, че „в мача на двойки нямахме съдия на стола”. Донева има висша международна категория за супервайзър и арбитър на стол, неслучайно отговаряше за реферите в Турнира на шампионките в София преди три месеца. От неразумното изявление на Господинов излиза, че е очаквал нейни намеси в наша полза.

Същевременно гостите обвиняват отсъждащите по линиите, че се поддали на брутален натиск от публиката. Всичко това заостря вниманието на супервайзъра Ханс-Юрген Охс от Германия, който вече демонстрира строгост с една намеса в мача на двойки.

Капитанът на Финландия Ким Тиликайнен обясни своите претенции: „И в петък имаше реакции от трибуните, но в мача на двойки преминаха границата. Публиката участваше в отсъжданията на лайнсмените и им крещеше, ако не бяха в полза на техните играчи. Съдиите на линиите откровено започнаха да теглят в домакинска посока при всяка възможност. Да се надяваме, че в решаващия ден германският главен рефер ще държи работата на съдиите под контрол”.

В първия от днешните двубои Григор Димитров е явен фаворит срещу Мике Континен. Противникът е 909 места зад Гришо в световната ранглиста, но победи с 3-0 държавния ни шампион Александър Лазов (№503). За втория двубой са заявени Лазов и Юхо Пауку (№1117, пометен от Димитров за 60 минути), но капитаните може да предприемат смени.

Григор на думи не показва афект, че извънредното му включване на двойки доведе до 3,5 часа усилия без желания резултат. „Загубихме битка, но мачът не е решен”, отсече той. „Благодаря на момчетата за сърцатата игра. Вярвам в моя отбор и в крайния успех”, заяви баща му и същевременно призна, че има дилема дали да заложи на Лазов или друг играч за очертаващата се решаваща пета среща.