Сърфист постави нов рекорд с 30-метрова вълна (видео)

Гарет Макнамара подобри предишното си най-добро постижение от 24 метра, чака ратификация.

29.01.2013 | 18:47
Сърфист постави нов рекорд с 30-метрова вълна (видео)

Сърфистът Гарет Макнамара постави нов световен рекорд като се спусна по чудовищна вълна с височина около 30 метра. Грандиозното изпълнение стана на мястото, където американецът постави досегашното най-добро постижение от 24 метра през ноември 2011 – градчето Назаре на атлантическото крайбрежие на Португалия.

Успешният опит става вчера пред десетки фотографи. Предстои официална ратификация след изчисляване на вертикалния пад. Според очевидците обаче рекордът не подлежи на никакво съмнение.

Това видео показва детайли от процеса по поставяне на рекорда и завършва с част от гиганското изпълнение:

45-годишният Макнамара е считан за откривател на природния феномен, предизвикващ огромните вълни край Назаре. Гигантски подводен каньон с дължина около 230 км и дълбочина до 5000 метра насочва мощта на океана като през фуния, а комбинацията със съответния вятър издига страховити водни стени.

Ловецът на вълни е роден Питсфилд, в щата Масачузетс и 11-годишен се премества с родителите си в Хавай. Преследва „най-голямата” навсякъде, вкл. сърфира по вълни, образувани от топене на ледници в Аляска.

През ноември 2011 Макнамара успя да „яхне” 24-метрова вълна край Назаре. Миналото лято постижението беше официално признато и вписано в Книгата на рекордите „Гинес”. По този повод Гарет заяви, че за него най-важно е да осигури популярност и повод за гордост на приятелите си в Назаре, област Лейрия.