fallback

Треньорът на Бербатов стана фаворит за уволнение

Холандска връзка за трансфер на национала Манолев изстива поради несигурност във „Фулъм”.

15.01.2013 | 19:54

Лавина от залози за раздяла между „Фулъм” и Мартин Йол паникьоса букмейкърите в Англия. Повечето рязко намалиха коефициента на холандеца до фаворит за следващ уволнен мениджър във Висшата лига. Други блокират ставките поради опасения за изтекла вътрешна информация от футболния клуб.

Говорители на два хазартни оператора алармираха медиите с надежда за официална реакция от „Фулъм”, но въпросът остава висящ. Журналистите явно чакат повод от преиграването в Купата на Англия като гост на 2-дивизионния „Блекпул” довечера (22:00).

Темата се приема сериозно, защото не опира до слухове, а до изсипани огромни суми за броени часове вчера. Букмейкърите признават, че са изненадани и нямат точно обяснение. Срещу „Фулъм” се събират обстоятелства - мизерни 2 победи в последните 14 шампионатни мача, нарастващ гняв публиката и писания за интерес от германския „Шалке” към Йол. В масовите залози обаче едва ли има съвпадение, затова корекциите са светкавични.

Главата на холандеца вече се котира по-евтино от тази на Пол Ламбърт, който с младия състав на „Астън Вила” потъна в зоната на изпадащите (докато капитанът Стилиян Петров се лекува). Проверка на Bulgaria On Air установи, че коефициентът на Йол за следващ уволнен е рухнал от ниво 11-21 до 2.5-3, а на досегашния фаворит Ламбърт скача от 1.7-2 до 3.25-3.5. Доста назад (8-21) следват Адкинс (Саутхемптън), Макдермът (Рединг), Пардю (Нюкасъл).

ХОЛАНДСКА ВРЪЗКА. Напрежението около „Фулъм” е неприятно за звездата Димитър Бербатов, но още повече - за Станислав Манолев. Националът разчита на общ импресарио с Мартин Йол, за да смени Айндховен с Лондон. Мино Райола (45 г.) е агент още на Златан Ибрахимович, Марио Балотели, Марк ван Бомел. Манолев (27) е излишен в ПСВ от пристигането на треньора Дик Адвокаат преди 7 месеца, съответно не му търсят висока цена.

ПРОБЛЕМИ. Разклатеният стол на Мартин Йол е само допълнително усложнение. „Фулъм” има мнозина за поста на българина - твърд десен защитник (Саша Рийтер, под наем от Кьолн) и няколко крила. Холандецът пусна резервния бек Кели в конкурента „Рединг” и опитва да пласира под наем крилото Касами, което купи като голям талант през 2011.

Най-голяма грижа е ограниченият бюджет. Йол иска да вземе първо централен защитник, защото капитанът Бреде Хангеланд отлага предложения му нов договор и ще стане свободен през лятото. Заради тънкия портфейл „Фулъм” изпусна двама набелязани бранители този месец. Втора цел е вътрешен халф и едва тогава идва ред на Манолев.

Резервни варианти за Станислав са финансово притиснати отбори от испанския елит. Райола отрече за „Еспаньол”, където Лъчезар Танев уреди Мартин Петров. Бившият национал, който днес навършва 34, се отказа от добра заплата във 2-дивизионния английски „Болтън” и подписа за 6 месеца с опция за още година (ако малкият клуб от Барселона се спаси от изпадане). Петров може да дебютира в петък срещу „Майорка” - спряган като кандидат за Манолев.

ИЗБОР. Йол поставя на везната малко слава за купата срещу риск за първенството. Победителят от „Блекпул” – „Фулъм” ще гостува (26 януари) на този от утрешното преиграване „Манчестър Юнайтед” - „Уест Хем”. Затова холандецът намекна, че турнирът трябва да остане на втори план и призова феновете да отчитат, че не са „Реал” (Мадрид). При 13-а позиция във Висшата лига, с 6 точки над изпадащите, следва тежка програма: 19 януари гост на „Манчестър Сити”, на рождения ден на Бербатов 30 януари - домакин на „Уест Хем”, 2 февруари домакин на „Ман Юнайтед”.

fallback
fallback