Димитров изключва клюки като причина за срив

„Въпроси за личния живот не ме разсейват, но трябва да бъдат забранени”, твърди тенисистът.

14.01.2013 | 13:42
Димитров изключва клюки като причина за срив

Григор Димитров не съзира причини извън корта за провал в първия кръг на Australian Open. 21-годишният талант капитулира 4:6, 2:6, 4:6 пред французина Жулиен Бенето, когото беше победил два пъти преди броени месеци. Цветана Пиронкова също отпадна изненадващо - 6:4, 5:7, 2:6 от непознатата и отстъпваща с 20 позиции в ранглистата Ромина Опранди (Швейцария).

Разочаровани от Гришо са и международни медии, които отчитат разликата с представянето му преди осем дни на финал срещу Анди Мъри в Бризбейн. Агенция Reuters обобщава, че светът на тениса чака пробив на Димитров още от юношеската му титла в Уимбълдън 2008, но той досега не е прескачал втори кръг на турнирите от Големия шлем.

Григор намира технически обяснения за загубата, плюс някои съдийски отсъждания, но отрича да е разсеян от медийни спекулации за любов с Мария Шарапова. За 146 минути игра българинът записа едва 5 аса (срещу 6) и по 56% спечелени точки на първи и втори сервис (срещу 85 и 57%), осъществи 1/3 възможности за пробив като допусна Бенето да реализира 5/7.

„Определено не бях на най-доброто си ниво. Не сервирах добре, не се движех добре. Но това е само един мач и аз ще го оставя зад гърба си. Разбира се, това е турнир от Големия шлем и очакваш да се представиш добре, след като си имал добра седмица, а губиш още в първия кръг, в три сета. Трябва си подготвен, че е неизбежно понякога да играеш лошо, да си напомняш, че те чакат по-хубави дни и да вярваш в себе си.”

Димитров изтъква като негативен фактор вятъра на периферния корт №13 и отчита грешки на растежа в подготовката: „Може би не трябваше да играя в Сидни (бърза загуба в първия кръг), а да тренирам повече на открито, защото в Бризбейн беше закрито и нямаше толкова вятър. Тези малки компоненти понякога правят разликата, когато опре до турнири от Големия шлем, но човек се учи и да се надяваме, че ще имам по-добър първи кръг следващия път.”

Коментарът на Григор за светския шум и ангажиращите сравнения с Роджър Федерер: „Не падам в капана да слушам всички тези неща. Ще ги чуваш, независимо дали ти харесва или не, но колкото по-малко се поддаваш на този натиск, толкова по-добре за теб. Сигурен съм, че ще дойде момент в кариерата, когато ще си кажеш „Писна ми” или просто ще продължиш. Вярвам, че младата генерация ще демонстрира силата, която хората искат да виждат от нас. Не смятам, че слуховете ме разсейват. Тук съм, за да излизам на корта, а не да говоря за личния си живот. Разбира се, хората обичат клюките, кой не ги обича? Но аз мисля, че това е нахлуване в частна територия и не е редно. Не защото тенисистите сме различни хора, а генерално не е правилно спрямо спортистите. Според мен дори е нужна забрана за такива въпроси.”

Свикналата да е център на внимание Шарапова демонстрира 100% концентрация за 6:0, 6:0 срещу сънародничката Олга Пучкова и не сметна за нужно да отрича слухове. Запитана дали ще коментира загубата на българина, 25-годишната рускиня отвърна с чувство за хумор, че било крайно време за такъв въпрос и очаква Димитров да подобри играта си.

На Григор предстои участие на двойки с кипъреца Маркос Багдатис срещу Ебдън (Австралия) и Харисън (САЩ), докато Пиронкова няма повече работа в Мелбърн. Цвети изтъкваше отлична зимна подготовка, но не я доказа срещу Опранди - спечели едва 50% точки при първи сервис и 45% при втори (срещу 58% и 47%), предостави 15 шанса за пробив и загуби 8 сервис гейма (реализира 6/9).