fallback

Нова щета от френски съдия за националите

Шапрон докара мач без публика плюс последно предупреждение, 18 години след удара от Киню в САЩ.

09.01.2013 | 08:48

Националният ни футболен отбор търпи нови поражения от френски съдия. Тони Шапрон докара на България наказание от един мач без публика (срещу Малта на 22 март) в комплект със заплаха от ФИФА за отнемане на точки и изхвърляне от световните квалификации. Причината: расистки обиди от запалянковци към тъмнокож играч на Дания и две хвърлени факли от трибуните на стадион „Васил Левски” на 12 октомври.

От решението на световната централа личи основната роля на 40-годишния главен рефер, по професия учител-изследовател. Още в хода на играта (1:1 след червен картон за Бандаловски) Шапрон сезира четвъртия съдия Оливие Тюал (Фр) и делегата на ФИФА за маймунски звуци, сетне описани в доклади. На тази база Дисциплинарният комитет налага санкцията, вкл. глоба 35 хиляди швейцарски франка на БФС. Преди да излетят от София, датчаните заявиха намерения да се оплачат, но в комюникето на ФИФА няма и намек за тяхна жалба.

Шапрон прави първи стъпки в съдийството, когато сънародникът му Жоел Киню ни ощети с две явни дузпи в полуфинала срещу Италия 1:2 на Мондиал 1994. Онзи скандал още разпалва страсти - наскоро френски медии цитираха изказване на Христо Стоичков, че най-голямата му футболна мечта е разрушена от Киню, когото впоследствие заплюл в лицето заради подигравката с българския народ.

Любо Пенев пропусна гаврата в САЩ заради болест, но сега си пати от новия антигерой. След мача с Дания селекционерът обвини френската бригада в двойни критерии, повлияли резултата, подигравка, развален празник. За директния червен картон ФИФА одруса Бандаловски с 2 мача (първият изтърпян при 0:0 в Чехия, вторият срещу Малта).

България вече трайно влиза в “черния” списък на ФИФА с провинения. В последния момент преди двубоите с Дания и Чехия централата санкционира по видеозапис за 2 мача левия бек Веселин Минев - заради предизвикано масово сбиване срещу Армения на 11 септември.

Новото наказание също идва с голямо закъснение. ФИФА информира, че дисциплинарната процедура е открита на 17 октомври, когато са анализирани докладите на официалните лица, сигнал от FARE (Football Against Racism Europe) и позицията на БФС. Санкцията е наложена още на 20 ноември, но досега Боби Михайлов и подчинените му мълчат.

„Дисциплинарният комитет е единодушен, че обидни и дискриминационни действия от малка група български привърженици са срамни, явно нарушение на дисциплинарния кодекс, а хвърлените горящи факли са сериозна опасност и също не се толерират. Поради наличието на повече от един инцидент, минималната глоба в правилника не е достатъчна и се налага по-висока (CHF 35 000)”, обясняват от ФИФА.

Мач при закрити врата плюс CHF 40 000 отнася и Унгария (22 март срещу Румъния), защото в контрола с Израел на 15 август 2012 фенове отправили антисемитски скандирания и издигнали други обидни символи. За този случай ФИФА е сезирана и от неспортни организации.

„Футболните съюзи на България и Унгария са предупредени за бъдещо поведение. Ако подобни инциденти на расистка основа се случат отново, Дисциплинарният комитет ще бъде принуден да наложи по-строги санкции, които може да стигнат до прекратяване на мач, отнемане на точки, дисквалификация от съответната надпревара”, допълват от Цюрих.

fallback
fallback