Нова щета от френски съдия за националите

Шапрон докара мач без публика плюс последно предупреждение, 18 години след удара от Киню в САЩ.

09.01.2013 | 08:48
Нова щета от френски съдия за националите

Националният ни футболен отбор търпи нови поражения от френски съдия. Тони Шапрон докара на България наказание от един мач без публика (срещу Малта на 22 март) в комплект със заплаха от ФИФА за отнемане на точки и изхвърляне от световните квалификации. Причината: расистки обиди от запалянковци към тъмнокож играч на Дания и две хвърлени факли от трибуните на стадион „Васил Левски” на 12 октомври.

От решението на световната централа личи основната роля на 40-годишния главен рефер, по професия учител-изследовател. Още в хода на играта (1:1 след червен картон за Бандаловски) Шапрон сезира четвъртия съдия Оливие Тюал (Фр) и делегата на ФИФА за маймунски звуци, сетне описани в доклади. На тази база Дисциплинарният комитет налага санкцията, вкл. глоба 35 хиляди швейцарски франка на БФС. Преди да излетят от София, датчаните заявиха намерения да се оплачат, но в комюникето на ФИФА няма и намек за тяхна жалба.

Шапрон прави първи стъпки в съдийството, когато сънародникът му Жоел Киню ни ощети с две явни дузпи в полуфинала срещу Италия 1:2 на Мондиал 1994. Онзи скандал още разпалва страсти - наскоро френски медии цитираха изказване на Христо Стоичков, че най-голямата му футболна мечта е разрушена от Киню, когото впоследствие заплюл в лицето заради подигравката с българския народ.

Любо Пенев пропусна гаврата в САЩ заради болест, но сега си пати от новия антигерой. След мача с Дания селекционерът обвини френската бригада в двойни критерии, повлияли резултата, подигравка, развален празник. За директния червен картон ФИФА одруса Бандаловски с 2 мача (първият изтърпян при 0:0 в Чехия, вторият срещу Малта).

България вече трайно влиза в “черния” списък на ФИФА с провинения. В последния момент преди двубоите с Дания и Чехия централата санкционира по видеозапис за 2 мача левия бек Веселин Минев - заради предизвикано масово сбиване срещу Армения на 11 септември.

Новото наказание също идва с голямо закъснение. ФИФА информира, че дисциплинарната процедура е открита на 17 октомври, когато са анализирани докладите на официалните лица, сигнал от FARE (Football Against Racism Europe) и позицията на БФС. Санкцията е наложена още на 20 ноември, но досега Боби Михайлов и подчинените му мълчат.

„Дисциплинарният комитет е единодушен, че обидни и дискриминационни действия от малка група български привърженици са срамни, явно нарушение на дисциплинарния кодекс, а хвърлените горящи факли са сериозна опасност и също не се толерират. Поради наличието на повече от един инцидент, минималната глоба в правилника не е достатъчна и се налага по-висока (CHF 35 000)”, обясняват от ФИФА.

Мач при закрити врата плюс CHF 40 000 отнася и Унгария (22 март срещу Румъния), защото в контрола с Израел на 15 август 2012 фенове отправили антисемитски скандирания и издигнали други обидни символи. За този случай ФИФА е сезирана и от неспортни организации.

„Футболните съюзи на България и Унгария са предупредени за бъдещо поведение. Ако подобни инциденти на расистка основа се случат отново, Дисциплинарният комитет ще бъде принуден да наложи по-строги санкции, които може да стигнат до прекратяване на мач, отнемане на точки, дисквалификация от съответната надпревара”, допълват от Цюрих.