Димитров спести сили за Големия шлем

Световният №41 поигра 50 минути с италианец в Сидни, няма да загуби точки за ранглистата.

08.01.2013 | 11:53
Димитров спести сили за Големия шлем

С формално участие в Сидни Григор Димитров последва подготовката на фаворитите за Australian Open. Новак Джокович, Роджър Федерер и Анди Мъри избраха да не хвърлят сили на подгряващ турнир в седмицата преди първия от Големия шлем и започнаха тренировки на кортовете в Мелбърн.

Нашият талант ще се присъедини към тримата майстори, след като поигра 50 минути за загуба в първи кръг - 3:6, 1:6 срещу италианеца Фабио Фонини. В Сидни Гришо не трябваше да защитава точки за ранглистата, където вече е №41, защото миналата година отпадна на етап квалификации.

Димитров започна уверено срещу 25-годишния Фонини (№47) и в четвъртия гейм стигна до троен шанс за пробив (0-40), но сякаш подцени ситуацията - проигра трите точки, а след тях още една. Поправка от главния съдия за добър сервис и ас на Фонини донесе 2:2. Разочарованият Григор в следващия гейм предостави двоен брейкпойнт (15-40) и изкара аут по дължина за 2:3.

Камерната обстановка, спрямо неделния финал с Анди Мъри пред пълни трибуни в Бризбейн, допълнително снижи тонуса на българина. Той заигра отпуснато и в деветия гейм изостана 15-40, за предаде сета с небрежно отиграване на мрежата.

Във втория сет Григор продължи с грешките и не прояви никаква агресия като посрещащ. При свой сервис изостана 0:2, след като отрази три точки за пробив и предаде четвъртата с аут. Допусна нови две и стреля в мрежата за 0:4, разписа се в сета за 1:5 и загуби на 15 последния гейм.

За сравнение, на финала в Бризбейн Димитров вкара 61% първи сервиси и спечели 63% от тях срещу върховните ретури на Мъри. Срещу Фонини пласира едва 53% и взе 73%, направи 4 аса и 3 двойни грешки. Показател, че днес не даде максимума, е и статистиката като посрещащ - едва 13% спечелени точки (3/23) при първи сервис на италианеца и 33% (7/22) при втори.

Сега Григор има шест дни за оптимална настройка към големия турнир. Жребият ще бъде изтеглен в петък (11 януари), мачовете от основната схема започват на 14 януари.

Цветана Пиронкова, която тази седмица е №39 в ранглистата, загрява за Мелбърн на турнира в Хобарт. В първия кръг Цвети победи румънката Ирина-Камелия Бегу (№53) с 6:3, 6:4, а утре среща световната №23 и поставена трета в схемата чехкиня Клара Закопалова.