fallback

Григор извоюва овации от шампиона и публиката

„Той игра извънредно вълнуващ тенис, много ме затрудни и ще постигне големи неща”, заяви Анди Мъри.

06.01.2013 | 13:18

Григор Димитров заслужи адекватни аплодисменти, превръщайки в 90-минутно сражение от висша класа мача срещу Анди Мъри за трофея в Бризбейн. Във всеки от сетовете 21-годишният българин притисна буквално до ръба световния №3, преди да отстъпи с 6:7, 4:6 в дебютния си финал от ATP World Tour.

При награждаването Григор получи мощни овации от публиката на Pat Rafter Arena и страхотни комплименти от организаторите и защитилия титлата си 25-годишен шотландец.

Министър Джен Стъки, отговаряща за туризма, главните събития и малкия бизнес в щата Куинсланд, определи финала като „чудесен мач между възхитителните играчи Григор и Анди”. Водещият на церемонията покани българина за кратка реч: „Григор, ти спечели много сърца и фенове с играта си, сигурно би искал да кажеш няколко думи?”

„Поздравления, Анди, за мен беше чест да съм на корта. Постарах се да играя добър тенис”, заяви Димитров и поднесе благодарности към своя екип, организаторите и публиката.

Шампионът отдели по-голяма част от своята реч за ласкави оценки към българина и новите му шведски треньори, преди с треперещ глас да посвети победата на борещ се с тежка болест свой приятел.

„Поздравявам Григор за неговия първи финал. Всеки ще се съгласи, че той игра извънредно вълнуващ тенис и направи мача много труден за мен. Той наскоро смени треньорите си, започна с нов отбор, така че поздравления и за тях. Сигурен съм, че ще направят големи неща заедно”, заяви Мъри.

Световният №3 беше принуден да играе на максимум, защото в двата сета Димитров пробиваше сервиса му и беше съвсем близо до успеха. Григор използва традиционния бавен старт на Мъри за ранен брейк и при 5:3 сервира за спечелване на първия сет. Анди успя да се измъкне, сетне отрази сетбол при 6:5 и спечели тайбрека на нула.

Допуснатият обрат не разколеба нашия за втория сет. След 3:3, с типични небрежни отигравания Мъри предостави точки за пробив. Димитров два пъти изкара аут, но шотландецът с поредни изстрели в мрежата предаде гейма от трета възможност. Григор реагира с бурна радост на пробива, а в паузата ядосаният Анди си повтаряше на висок глас: „Краката, краката...”.

Последва ребрейк, но не заради грешки като в предния гейм - Димитров не сбърка нищо, просто Мъри вдигна нивото с три печеливши изстрела върна пробива за 4:4. При 4:5 разколебаният Гришо прекъсна серия от 8 поредни точки за противника, но допусна две поред двойни грешки за брейкпойнт и изкара топката в аут за 4:6.

На пресконференцията нашият талант обобщи, че е стигнал близо до спечелване на сет и дори на мача, но в крайна сметка водещите тенисисти (Джокович, Федерер, Мъри, Надал, Ферер) са малко по-добри от останалите и се отличават с умението да заиграват максимално силно точно в най-важните моменти.

fallback
fallback