fallback

Бербатов сияе след безсъние, гол и награда

„Много добро начало на 2013, заслужаваме по-добро класиране и ще го постигнем”, твърди Митко.

02.01.2013 | 12:52

Димитър Бербатов сподели радостта си от отличен старт на новата година, която в първите минути се оказала доста стресираща за „Фулъм”. Мениджърът Мартин Йол разкри, че сънят на отбора бил разбит от мощни фойерверки в Бирмингам, 12 часа преди гостуването на „Уест Бромич”. В първия двубой от програмата на Висшата лига през 2013 Митко откри резултата за победа 2:1 и спечели вота „Играч на мача”, след което позира за своите почитатели с приза, облечен във фланелка на легендарния боксьор Мохамед Али (Касиус Клей).

„2013 започна по много добър начин:))..Важна победа, гол и играч на мача, благодарение на отбора..:)..Дано продължи по същия начин.:))”, написа Бербатов под снимката във Facebook.

Sky Sports обяви българина за най-добър на терена не само заради попадението в 39-ата минута, а с аргументи: „осезаем ефект върху играта през цялото време, чудесно дирижиране, изключителна комбинативност”. Телевизията определя като ключов момент победния гол на Алекс Качаниклич (58 мин), паднал тотално против развоя, при мощен натиск на домакините след изравняване в 49-ата.

„С характер и воля заслужихме много важни три точки срещу доста добър отбор и силен домакин - коментира Бербо, който именно срещу „Уест Бромич” вкара първите си два гола за „Фулъм” (3:0) на 15 септември. - Винаги е важно да държиш топката и да принуждаваш противника да тича, това обяснявам на по-младите в отбора. Така предпочитаме да играем: с владение на топката да създаваме шансове. Имаме добри млади играчи, а също и опитни. Затова мисля, че сега не заемаме мястото, което заслужаваме, но в края на сезона ще сме там.”

Приносът на Митко за едва втория успех на „Фулъм” на чужд терен отприщи комплименти от именити бивши футболисти, сега тв-коментатори. Пред Sky Sports бившият голмайстор на „Арсенал” Алън Смит заяви: „Бербатов никога няма да се паникьоса пред гола. Той дава различно измерение на отбора. Всеки играч иска да вижда такова качество в своя тим, дори ако е на същия пост. Бербатов вдига нивото на всички във Фулъм.”

Водещият на BBC Гари Линекер заключи, че демонстрираният наскоро от Бербатов надпис под екипа се оказал навременно послание към съотборниците. Анализаторът Марк Лоуренсън заключи: „Бербатов играе футбол добре дори на ходом, а още по-добре, когато тича”.

Мартин Йол умишлено иска да ограничи похвалите: „Не искам да говоря постоянно за Бербатов, защото другите играчи ще се издразнят. Ако не постигаме резултати, те ще сочат към него, а ако печелим, медиите ще открояват Димитър като фантастичен. При загуби хората първо него ще критикуват, защото езикът на тялото му не изглежда страхотно, но аз го познавам и той винаги е самокритичен. Димитър иска да играем добре и да печелим мачове. Това направихме сега и той поведе всички със своя пример. Все пак той не е единственият ни силен играч. Когато сме в пълен състав, ние сме добър отбор”.

Холандецът обясни как новогодишната заря е разбила съня на отбора в бирмингамския хотел Hyatt: „Беше дразнещо. Вероятно най-силните фойерверки в полунощ гърмяха пред нашия хотел и със сигурност са държали будни играчите, затова бях притеснен как ще им се отрази за мача. Исках тих хотел, но когато резервирахме, не знаехме, че пред него ще има празненства. Имаше към 2000 души под прозорците. Това бяха най-добрите фойерверки, които съм виждал, така че поне в това отношение си струваше. За късмет гърмежите продължиха около 20 минути. Следващия път ще се настаним в Moat House, където живях седем месеца на младини (като играч на УБА в периода 1982-1984).”

Във „Фулъм” се надяват победата да е начало на положителна серия след разочароващия край на 2012 - една точка от две домакинства (1:1 срещу Саутхемптън с нелепа дузпа в края, 1:2 от Суонзи заради грешки на резервния вратар Стокдейл).

На 5 януари от 17:00 отборът приема 2-дивизионния „Блекпул” в третия кръг за Купата на Англия, а във Висшата лига следват домакинство на „Уигън” (12 януари), гостуване на шампиона „Манчестър Сити” (19 януари), домакинства на „Уест Хем” (30 януари) и лидера „Манчестър Юнайтед” (2 февруари). „Лигата е много оспорвана и ние се нуждаем от още 5-6 победи, за да сме сигурни за мястото си. Знаем, че все още не сме в добра позиция, но вярваме, че имаме способностите да се придвижм напред в класирането”, обобщава Йол.

fallback
fallback