fallback

Приз вдига цената на Георги Миланов към €2 милиона

Коронясването на халфа ще форсира завишена оферта от „Щутгарт” през зимния трансферен прозорец.

28.12.2012 | 10:28

Георги Миланов направи широка крачка към мечтания трансфер в реномиран европейски отбор, спечелвайки анкетата за най-добър футболист на България 2012. Призът със съпровождащото го международно отразяване доказано повишава интереса, особено когато става въпрос за 21-годишен национал с гол за 2:2 срещу Италия.

Цената на най-конвертируемия играч в „А” група ще скочи докъм 2 милиона евро. Единственият сериозен ориентир за нея идва от „Щутгарт”, който наблюдава халфа вече пет месеца и готвеше оферта за януарския трансферен прозорец на стойност €1,5 млн. Сега бившият отбор на Красимир Балъков трябва да вдигне мизата, защото ще изникнат нови кандидати.

Треньорът на „Литекс” Христо Стоичков иска да задържи най-добрия си играч до лятото, за да осигури класиране за евротурнирите. Той твърди, че конкретни оферти засега няма и младежът трябва да се концентрира изцяло върху израстването с оранжевия екип. Стоичков и клубният бос Гриша Ганчев отчитат също, че пролетните мачове на националния отбор в световните квалификации ще вдигнат допълнително имиджа на таланта от гара Левски.

Георги Миланов безусловно се вслушва в легендарния №8, когото сочи като свой идол. При получаването на приза изказа и специални благодарности на Ганчев, че не е оттеглил финансовата подкрепа за клуба. Признателен е също поради факта, че заедно с близнака Илия Миланов се развиха в детско-юношеската академия на „Литекс” от 2005-а и след влизането в първия отбор през 2009 г. Затова се зарече, че няма да смени Ловеч заради „Левски” или ЦСКА.

Покрай проблемите с бизнеса на Ганчев „сините” опитаха да вземат Георги през юни, но треньорът Илиан Илиев впоследствие разкри, че поставената от „Литекс” цена била твърде висока за българския пазар. Неофициално се споменаваше сума към 600 000 евро, но след есенните мачове на националите Миланов рязко поскъпна. Специализираният сайт Transfermarkt вдигна стойността му до €3,5 млн, макар и твърде условно.

Изпреварвайки Иван Иванов (Партизан Белград) и Станислав Манолев (ПСВ Айндховен) за №1 на България, роденият на 19 февруари 1992 Георги стана най-млад победител в историята на журналистическата анкета. В края на 2002-а Димитър Бербатов спечели дебютния от рекордните си седем приза, месец преди да навърши 22. Стоичков вдигна първия от своите пет през 1989-а, малко преди да стане на 24.

Играещ в български клуб не бе печелил от периода 1999-2001, когато триумфираха Сашо Александров – Кривия и Георги Иванов – Гонзо (2 пъти), преди да преминат (с по две години закъснение) от „Левски” съответно в турския „Коджаелиспор” и френския „Рен”. Преди тях същото (1988-1990) направиха Любо Пенев и Стоичков (2), след което бързо осъществиха трансфери от ЦСКА във „Валенсия” и „Барселона”.

Миланов резонно получи и новия приз за футболист №1 в „А” група, изпреварвайки двама от шампиона „Лудогорец” - Емил Гъргоров и Светослав Дяков. Откритие на годината стана 16-годишният вундеркинд на „Левски” Антонио Вутов.

fallback
fallback