fallback

Тенис гигант съветва Григор да лапа качамак

„Малкият Федерер трябва доста да яде, докато стигне оригинала”, преценява Иво Карлович.

06.02.2013 | 15:13

Хърватското тенис оръдие Иво Карлович заяви добронамерено, че Григор Димитров трябва да изяде доста качамак, докато стигне Роджър Федерер. 208-сантиметровият ветеран е надвивал великия швейцарец, а снощи наниза 18 аса срещу 10 на българския талант за победа с два тайбрека на турнира в Загреб.

Димитров отчете като трудна тази репетиция за големия турнир в Ротердам (11-17 февруари), където ще участва и идолът му Федерер. Нашият се изказа ласкаво за 34-годишния хърватин: „Иво не ме изненада. Той е добър приятел, тренирали сме няколко пъти и знаех какво да очаквам. Не е лесно да укротиш неговия начален удар, особено когато сервира толкова добре. Срещу мен изигра най-силния си мач от месеци. Някои го пращат в пенсия, но той все още е много добър. Ако се опази от контузии, може да постигне още доста. Пожелавам му късмет.”

Карлович се срина от челните 20 до №130 в света главно поради серия травми. Тази година записа 4 загуби, а първата победа определи като най-добрия си мач от април 2012. Запитан за играта на „Бейби Федерер”, Иво отвърна: „Трябва да изяде още много жганци (така в Хърватия и Словения наричат ястието от брашно, което в Италия е полента, в Румъния – мамалига, а у нас - качамак), за да достигне Федерер. Всъщност Григор игра отлично, само при няколко точки в двата тайбрека направи грешки. Беше ми малко по-лесно, защото вече съм побеждавал истинския Федерер”.

В хърватските медии се прокрадват заядливи нотки. Една пише, че соченият като голям талант Димитров засега е по-известен с клюките за Мария Шарапова. Друга поставя заглавие: „Гигантът от Шалата (богат квартал на Загреб) върна Бейби Федерер в училище”. Всички отбелязват, че Григор изрично ги предупредил да не задават въпроси за личния му живот.

Димитров си тръгва от Загреб с 4200 евро от наградния фонд (€467 800) и без точки за ранглистата, което ще коства малко отстъпление от №40. Ще може да навакса в Ротердам (€1,5 млн) – един от 11-те с ранг ATP World Tour 500, над които са 9-те „Мастърс” и 4-те от Големия шлем.

Турнирът в Ротердам има особена стойност за Григор. Там през 2009 той за първи път изгря сред най-добрите с победа над тогавашния №23 Томаш Бердих (4:6, 6:3, 6:4) и загуба на осминафинал от №1 Рафа Надал (5:7, 6:3, 2:6). Участва и през 2011, когато спечели два мача в квалификациите и отпадна в първи кръг от Цонга (№18) в два сета по 4:6. Шампион от 2012 е Федерер, победил във финала Хуан Мартин Дел Потро. Сега двамата са поставени под №1 и №2 в схемата, следващите трима са французи - Цонга, Гаске и Симон.

fallback
fallback