fallback

Кубрат ще обръща света, Станка загърби подиума

Златева отсвири награждаване за трето място след класиране на Симеон Щерев извън тройката при треньорите.

21.12.2012 | 10:06

Братята Кубрат и Тервел Пулеви спечелиха съответно първо и второ място в журналистическата анкета Спортист на годината, а треньорът Михаил Таков оформи хеттрик от призове за бокса. Кубрат си пожела за 2013 световна титла в професионалния бокс, с която българите „ще обърнем света”.

Тройната №1 (2007, 2010, 2011) Станка Златева не излезе на подиума, за да получи от премиера Бойко Борисов наградата за трето място. Сребърната олимпийска медалистка е не толкова разочарована от своето класиране, колкото от липсата на Симеон Щерев в треньорската тройка. В анкетата на вестник „Труд” след Таков е класиран Найден Найденов, който изведе волейболните национали до подножието на медалите в Лондон 2012 и на комерсиалния турнир Световна лига в София. Трети е Любо Пенев, начело с когото футболните национали записаха три равенства и една победа от началото на квалификациите за Мондиал 2014.

Златева и Симо Щерев осигуриха сребро от Олимпийските игри, докато Тервел Пулев и Таков ни донесоха единствения друг - бронз. Федерацията по борба оцени като „слабо” представянето в Лондон и освободи треньорите на свободния и класическия стил (Щерев и Братан Ценов). Станка признава, че не вижда смисъл да работи с назначения начело на жените Серафим Бързаков заради различия в стила им на борба.

Непобеденият сред най-тежките на професионалния ринг Кубрат Пулев заслужено спечели 55-ата анкета Спортист №1 на България, след като завоюва и успешно защити европейската титла, а сега е сред претендентите за мач срещу световния шампион Владимир Кличко. 31-годишният софиянец трябва да надвие един противник напролет и следващият му бой може да е наистина исторически за България - за планетарен шампион в профибокса.

„Чувствам истински щастлив - заяви Кубрат. - Изненада ме признанието на хората, защото това не е една награда на организатора Нове холдинг или на Спортното министерство, това са гласовете на журналистите, а вие сте гласът на народа. Затова мисля, че тази награда я определиха хората и съм много благодарен. Бях развълнуван на сцената и напълно нормално, защото това е една от най-важните награди в моя живот. Когато при аматьорите завоювах европейската титла, станах спортист №7, после №4. Тогава за мен №1 изглеждаше невероятно и още изглежда невероятно, затова не мога да опиша какво значи за мен тази награда. Тази е най-успешната ми година, дано следващата да бъде още по-успешна и да победя в мач за световната титла - да обърнем света. Това си пожелавам.”

Тервел, навършващ 30 на 10 януари, не се чувства в сянката на брат си, дори обмисля да го последва на професионалния ринг. Кубрат получи 1234 точки, Тервел – 1134, Станка – 1072. След тях в десетката се наредиха спринтьорката Ивет Лалова - 915 (европейска титла на 100 м), Антоанета Стефанова – 575 (световна шампионка по ускорен и вицешампионка по класически шахмат), Григор Димитров – 453 (прогрес в световната тенис ранглиста до №48), Йордан Йовчев – 428 (финал и 7-о място при рекордното за гимнастик участие на шеста олимпиада), Петър Стойчев – 278, Цветана Пиронкова – 246 и Георги Братоев – 198. Волейболните национали станаха отбор на годината, а Спортист №1 с увреждания е Стела Енева (два сребърни медала на диск и гюле от Параолимпийските игри в Лондон 2012).

fallback
fallback