fallback

Треньорът напуска “Барса” за спешно лечение

Доктори прогнозират възстановяване до месец, асистент ще води отбора в последния мач за 2012.

19.12.2012 | 17:23

Тито Виланова напуска временно треньорския пост в “Барселона”, за да се подложи на спешно лечение от рак в гърлото. Докторите откриха рецидивна проява след отстранен преди година тумор на паротидната (околоушна слюнчена) жлеза. Утре сутрин 44-годишният специалист ще се подложи на операция.

Според лекари, пожелали анонимност, новият тумор е малък - около 2 см, и не толкова опасен като предходния. При първата операция (22 ноември 2011) Виланова поднови след 15 дни работата си като помощник на Хосеп Гуардиола. Сега, ако няма усложнения, ще посрещне Коледа вкъщи и може да се върне начело на “Барса” до месец.

Все пак заради тревожната новина клубът отмени насрочени за днес пресконференция на президента Сандро Росел и традиционен коледен обяд за медиите. Футболистите имат тренировка тази вечер. За последния мач от 2012 година - в събота като гост на “Валядолид”, отборът ще бъде воден от асистента Жорди Роура.

Веднага след лошата новина тръгнаха спекулации за връщане на Хосеп Гуардиола на “Ноу Камп”. Пеп остави отбора на своя помощник през лятото, изтъквайки емоционално изчерпване, и от доста време си почива в Ню Йорк.

Преди лятната рокада докторите проведоха изследвания и обявиха Виланова за напълно излекуван. В последните 4-5 месеца под ръководството на Тито отборът и острието Лео Меси трошат рекорди по победи (15 в 16 кръга) и отбелязани голове.

Гуардиола едва ли има желание да се връща на “Ноу Камп”, но това неочаквано развитие може поне да отложи избора му. Според днешни информации от Англия мениджърът на “Манчестър Юнайтед” сър Алекс Фъргюсън е провел наскоро среща с Гуардиола в американския град, за да го уговаря за свой наследник начело на “Червените дяволи”. Известно е и силното желание на “Челси” да привлече Пеп от лятото.

fallback
fallback