Експертът Гари Невил с ода за Бербатов

„Димитър блести, защото получава възможност да играе своя стил, трябваше да е във водещ отбор.”

11.12.2012 | 13:35
Експертът Гари Невил с ода за Бербатов

Най-впечатляващият футболен анализатор в Англия превърна телевизионния разбор на „Фулъм” - „Нюкасъл” 2:1 в персонална възхвала на Димитър Бербатов. В студиото на „Скай Спортс” Гари Невил коментира, че българският №9 е изпъквал като колос над всички на терена.

37-годишният бивш защитник на „Манчестър Юнайтед” и Англия, сега помощник на националния селекционер Рой Ходжсън, завърши подобаващо своеобразната ода: мястото на Бербо е в гранд като „Челси”, „Арсенал” или „Ливърпул”.

С много зор „Фулъм” прекъсна серия от 7 мача без победа и три без вкаран гол (Сидуел 19, Родайега 63; Бен Арфа 54). Митко пропусна три голови ситуации, вкл. 100-процентова сам срещу отличния вратар Тим Крул. Невил обаче изтъкна огромната работа на българина като плеймейкър: „Преди мача казах, че Бербатов ще е ключова фигура и той наистина беше с глава и рамене над всички - демонстрира ангажираност и класа по целия терен, имаше голям принос за победата”.

Запитан от водещия дали Бербатов блести, защото е на по-подходящо (от Манчестър) място като суперзвезда в по-скромен клуб, експертът не се съгласи. „Не бих казал, че има такава връзка с нивото на съотборниците. Просто Бербатов има специфичен стил на игра, обича да бъде използван, топката постоянно да минава през него. Показваше го и на тренировките в Юнайтед. Сега във Фулъм го правят и той се чувства добре. Но аз смятам, че можеше да е отлично попълнение за Челси, Арсенал или Ливърпул - отбори, изпитващи известен недостиг в атака.”

Суперлативите имат особена тежест от личност с 85 мача за Англия и 602 (5 години капитан) за „Ман Юнайтед”. Освен това Невил се утвърждава като водещ футболен експерт. Сериозните вестници Guardian и Telegraph вече го посочиха за №1, защото независимо от дълбоките познания се подготвя усърдно и поднася прецизна тв-дисекция на играта.

Заради сериозния акцент на Невил върху Бербатов, водещият специално прехвърли темата и към мениджъра на „Фулъм”. Мартин Йол призна, че отборът е имал известен късмет: „Много важна победа. Ако бяхме загубили, можеше да изпаднем в депресия и направихме всичко да го избегнем. Нюкасъл натискаше и уцели греда. Ние постоянно правехме контри, но не успяхме да ги реализираме и това ни е грижа в последните две-три седмици. Контузеният Брайън Руис липсва, защото когато той играе, винаги бележим. За мой късмет имам Бербатов, който е способен да запълни тази роля (зад нападателя). Димитър пропусна на три пъти, но беше изключителен. Да, той трябва да вкарва, защото хората очакват най-вече това от него. Но той е невероятен - беше по целия терен, навсякъде връзваше играта и вероятно никога не е покривал толкова голям периметър”.

Статистиката: Бербатов получи топката 52 пъти. Опита 63 подавания, вкл. 20 напред – общо 75% успешни. Спечели 9 единоборства и направи 9 отигравания в последната третина на противниковото поле. За 90 минути Митко игра 84 пъти с топката (графиката - в галерия), докато обикновено има 60-70. Само двама от гостите го превъзхождат с малко - халфът Тиоте и левият бек Сантон имат съответно 87 и 86 отигравания, 11 и 10 в последната третина, 23 и 26 паса напред.

В събота, 17:00, „Фулъм” гостува на съседа от Западен Лондон „Куинс Парк Рейнджърс”, който драпа да се откъсне от дъното с новия си мениджър (и почитател на Бербатов) Хари Реднап.