Кожена шапка и шоколадов шах утешават Стефанова

16 кадъра от сибирската драма, разкриващи амплитудите в настроението на вицешампионката.

03.12.2012 | 10:16
Кожена шапка и шоколадов шах утешават Стефанова

Антоанета Стефанова показа шампионско поведение на церемонията след финала за световната титла, преглъщайки огромно разочарование от поражение с две партии бърз шах (0,5-1,5 и общо 2,5-3,5 срещу украинката Анна Ушенина).

Бившата кралица на планетата (2004-2006) посрещна усмихната награждаването със сребърен медал снощи, а ръководителят на световната федерация Кирсан Илюмжинов и домакините от Ханти-Мансийск положиха усилия да я ободрят с добри думи, ефектна черна кожена шапка и шоколадов шах. Вместо корона украинката също получи емблематичния за сибирския регион зимен аксесоар, но от златиста на цвят козина (фоторепортаж - в галерия).

33-годишната софиянка беше силно разстроена при загубата на тайбрека. Признавайки се за победена с подаване на ръка, Ети почти на бегом се изнесе от залата. Заради остър цайтнот сбърка нелепо на 53-ия ход и се бори отчаяно до 94-ия, дори поиска съдийския протокол с надежда да открие повторение на ходове за реми, ала ситуацията беше безнадеждна.

Илюмжинов похвали двете финалистки и изтъкна, че покрай огромното психологическо напрежение дори компютърната система за директно предаване „изпуши” закратко по време на последната партия: „Момичетата са модел на боен дух, те винаги се борят докрай и дават пример на мъжкия шахмат. Този турнир беше вълнуващ от първия ден и имаше много драматични партии. Досегашната шампионка Хоу Ифан и други с най-висок рейтинг не успяха да покажат оптимална форма. Антоанета Стефанова и новата носителка на титлата демонстрираха шампионски характер, битката беше не само спортно-техническа, а и волева. Как момичетата да издържат на такова напрежение, когато дори машините се сриват?”

27-годишната Ушенина заяви, че най-тежкият й мач от целия турнир (64 състезателки, 6 кръга директни елиминации) е бил срещу Стефанова: „Финалът беше интересен. Заради умората, в третата и четвъртата партии направихме грешки и си разменихме победи. Във втората от тайбрека Антоанета беше притисната от липса на време и това помогна за моя успех”. Шампионката печели 60 000 долара, а вицешампионката – 30 000, от общия награден фонд 450 000.

Украинката разкри, че се е възстановила с гледане на сериали след драматичната последна класическа партия, в която Стефанова изравни 2-2 и вкара мача в тайбрек. Мнозина очакваха Ушенина да рухне психически и Ети като актуална световна шампионка по ускорен шахмат да спечели двете 25-минутни партии. Такива надежди имаха и Силвио Данаилов - президент на европейската и българската шахматни федерации, и Николай Велчев - изпълнителен директор на БШФ, които пристигнаха в Ханти-Мансийск за финала на Шампионския турнир.