Удивителна драма на финала за шахматната корона

Антоанета Стефанова проигра спечелена позиция, украинката Анна Ушенина проспа златния шанс.

30.11.2012 | 23:36
Удивителна драма на финала за шахматната корона

Фантастична драма се разигра на финала за световната шахматна корона при жените между Антоанета Стефанова и украинката Анна Ушенина. При необходимост от победа в последната класическа партия българката проигра 100% печеливша позиция. Отчаяната съперничка сякаш не вярваше, че е възможен такъв развой и пропусна шанса за шампионско реми. Така Ети изравни 2-2 и битката продължава в тайбрек, с две игри на бърза контрола в събота.

Нервното напрежение направи мача в сибирския град Ханти-Мансийск непредвидим. Във всички партии по класически шах опонентките допускаха грешки, а кулминацията дойде в последната 4-а. При аванс 2-1, 27-годишната Ушенина се нуждаеше от реми с черните фигури за спечелване на титлата, но не издържа психически. Пропиля голяма част от отредените 90 минути за 40 хода и под угроза от цайтнот с поредица гафове (19-22 ход) обрече позицията си.

В елегантно бяло като своята армия Стефанова изглеждаше максимално концентрирана и осъществи мощна атака, но когато беше чиста формалност да я довърши, ненадейно зацикли. 33-годишната софиянка разпиля 17 (!) от оставащите й 23 минути да пресмята всички варианти в спечелената позиция и накрая избра два поред неудачни ходове (29-30).

От сигурна победа изведнъж се очерта развръзка, водеща до ендшпил само с пешка вповече за Ети и много вероятно реми (виж галерия). В този момент Ушенина „върна жеста” с фатална грешка на 31-я ход – вместо да премести офицера на a8, тя го запрати в небитието на b1 и трябваше да се предаде на 33-я ход пред неизбежен мат.

При жребия за тайбрека на Стефанова се падна да играе с белите в първата от две партии с време за мислене по 25 минути плюс добавяне на 10 секунди за направен ход. При равенство в тях се тегли нов жребий за фигурите и ще има нови две партии с контрола 10 мин +10 сек/ход. Ако и тогава не е излъчен победител, следват две по 5 мин +3 сек. Последен вариант е партия, наричана „внезапна смърт” или „Армагедон” с 5 минути за белите и 4 за опонента, +3 секунди след 61-вия ход, като при реми победител е играещият с черните фигури.

На теория българката е фаворит да спечели в тайбрека, с което би се изкачила на трона за втори път след 2004-2006. Тя доказа уменията си преди 6 месеца като грабна световната титла по бърз шах (25 мин +10 сек/ход). И на сегашния Шампионски турнир тя спечели с такъв тайбрек четвъртфинала срещу французойката Себаг.

Световната титла се разиграва всяка година - в четни (2012, 2014...) чрез Шампионски турнир с 64 участнички по т.нар. нокаут система, в нечетни чрез Шампионски мач в 10 партии. В директния двубой към края на 2013 първенецът (Стефанова или Ушенина) ще защитава короната срещу победителя от сериите Гран при 2011-2012 (и досегашна световна шампионка) Хоу Ифан от Китай. Безспорно най-силната шахматистка Юдит Полгар отказва дамските надпревари, за да мери сили с мъжете.