Жребий разпалва страстите в „Левски” и ЦСКА

„Сините” търсят отмъщение за кошмар във Варна, Пенев изтъква визити на премиера в Етрополе.

26.11.2012 | 15:25
Жребий разпалва страстите в „Левски” и ЦСКА

Жребият за футболната Купа България предостави на „Левски” шанс да отмъсти на „Черно море” за паметна битка във Варна отпреди три години. На ЦСКА се падна 1/8-финал срещу втородивизионния „Чавдар” (Етрополе) – емоционално дерби между „Титан” и депутата от ГЕРБ Емил Димитров, който е двигател на алтернативата „ЦСКА Възраждане”.

В първите срещи идния уикенд „Левски” е домакин, реваншът в морската столица е на 15-16 декември. Преди три години (13 декември 2009) - на осминафинал в един мач - „Черно море” срази „сините” с 4:1 в скандална драма. „Мароканския Бекенбауер” Юсеф Рабех получи червен картон в 14-ата минута, а при 1:1 в 40-ата реферът Станислав Ставров отмени наглед чист гол за „сините” след корнер. Треньорът Георги Иванов - Гонзо беше изгонен от пейката заради протести, а варненци безпощадно оползотвориха числения превес (голове на Георги Илиев 29 и 50, Даниел Георгиев 45, Танко Дяков 88; Живко Миланов 38).

След въпросната елиминация „Левски” сдаде шампионската титла и вече 4 години не е печелил трофей. В последните две издания на турнира за купата „сините” отпадат на четвъртфинали - в по един мач като гости (1:1 и дузпи от Литекс, 1:2 от Локомотив Пд).

По повод днешната воля на жребия финансовият директор на „Левски” Константин Баждеков веднага си спомни онзи мач и коментира, че отборът трябва задължително да си облекчи реванша с убедителна победа като домакин. „Сините” отсега стискат палци за добри климатични условия след 20-ина дни, с цел да играят реванша във Варна на приличен терен. Те са наясно, че макар „Черно море” да не е на нивото отпреди три години, ще бъде максимално мотивиран от своя треньор и потомствен цесекар Адалберт Зафиров.

Другите фаворити за Купа България - ЦСКА и „Литекс”, след трудни съперници в миналия етап (Лудогорец и Локомотив/Пд) сега получиха лесни задачи с реванши на свой терен срещу втородивизионните „Чавдар” и „Спартак” (Вн). За „червените” това е добре дошло след измъчен 1/16-финал с „Лудогорец”. ЦСКА детронира носителя на трофея с 2:2 и голове на чужд терен, след 0:1 в реванш без нищо зрелищно извън по един червен картон (Присо 19, Кайсара 69) и гол на Гъргоров (79).

Липсвалият на предния жребий Димитър Пенев сега донесе късмет на ЦСКА, но веднага заостри вниманието с безпокойство от визити на премиера Бойко Борисов в Етрополе: „Доволен съм от това, което изтеглихме. Бях предвидил Мездра или Етрополе. Наскоро премиерът беше в Етрополе. Чувстваме от една страна напрегнати, защото той ни предупреждава вече 2-3 пъти. От друга страна ще бъдем радостни, защото школата на Стоичков е там и ще видим някои млади кадри от ЦСКА в Етрополе”.

Стратега категорично се дистанцира от интригата ЦСКА – Възраждане: „Не ме засяга, това е на друга основа”. Позицията на привържениците обаче няма да е неутрална, защото мнозина от тях протестират срещу клубната политика на „Титан”, а някои дори гостуваха на Емил Димитров за среща-банкет в Етрополе.

Завързан осминафинал ще е „Славия” - „Ботев” (Пд). Най-старият столичен тим е 9-и в „А” група и турнирът е единствен път към целта - Лига Европа за вековния юбилей. „Локомотив” (Сф) изглежда обречен срещу „Черноморец”, след като едва отърва кожата срещу аматьорския „Мастер” (Бс) с 1:3 (общо 3:3, голове на чужд терен) при дебюта на новия си треньор Емил Велев. Останалите три двойки са „Пирин” (ГД) – „Нефтохимик”, „Банско” – „Миньор” и „Берое” срещу аматьорския „Локомотив” (Мездра).