Фетел шампион за трети път

С шестото си място в Бразилия, германецът измъкна математическа, но заслужена трета поредна титла във Формула 1.

25.11.2012 | 20:59
Фетел шампион за трети път

Себастиан Фетел е новият световен шампион във Формула 1. Германецът завърши на шесто място в Гран при на Бразилия, което се оказа достатъчно, за да запази минимална преднина от едва три точки пред главния си претендент Фернандо Алонсо.

Пилотът на Red Bull премина през големи трудности по пътя си към трети пореден триумф. Той бе въвлечен в инцидент още в първата обиколка, породен от мокрия асфалт, с който пилотите трябваше да се съобразяват през голяма част от състезанието на „Интерлагос“. Германецът се върна на пистата на 22-о място, но успя да прогресира до осмата позиция след само осем обиколки. Последва нов проблем, свързан със забавяне в бокса, който също не успя да сломи психиката на Фетел. В крайна сметка Red Bull извлякоха точно толкова, колкото им трябваше от последния кръг в шампионата.

Алонсо направи повече, отколкото се очакваше от него. Той стартира от седма позиция и успя да изпревари Маса и Уебър с една атака в S-образния комплекс от завои „Сена“. Две обиколки по-късно обаче, испанецът направи грешка, което позволи на Хюлкенберг да излезе напред. Напрежението в отбора на Ferrari си пролича и при работата на механиците, които на два пъти допуснаха грешки и забавиха водещия си пилот. Въпреки това, Алонсо се възползва от отпадането на Хамилтън, натискаше до самия край, но 10 обиколки преди финала нямаше никакъв шанс да догодин Дженсън Бътън, който бе на повече от 20 секунди напред.

Подробности четете в специализирания ни сайт autoonair.bg.