fallback

“Газпром” ще обсъжда 4,5 млн. евро за “Левски”

Спонсорството може да стане по схемата с “Цървена звезда”, включително нов стадион.

15.11.2012 | 21:57

На 4,5 милона евро може да се надява “Левски” чрез евентуално генерално спонсорство от “Газпром”. Тази сума доближава актуалния годишен бюджет на “сините”, който е в рамките на 5-6 млн.

Оперативният шеф на руската компания Алексей Милер декларира склонност за инвестиции в условно наклонение. Вариант за купуване на “Левски” изглежда нереален, защото “Газпром” не колекционира отбори. Компанията се рекламира чрез редица клубове, спортове и турнири из Европа, но притежава единствено футболния “Зенит” (Санкт Петербург).

Милер уточни: “Много внимателно ще разгледаме и обсъдим с българските си енергийни партньори по Южен поток възможностите за инвестиране в Левски”.

На българска територия газовият проект се осъществява чрез създадено в края на 2010 година акционерно дружество с по 50% участие на “Газпром” и “Български енергиен холдинг”. Т.е. половината капитал на South Stream Bulgaria е 100% държавен чрез БЕХ, а ще се дискутира спонсориране на частен футболен клуб. Въпрос на желание е да се намери по-подходящ вариант.

Запитан защо споменава “Левски”, след като досега е дискутиран вариант с ЦСКА, Милер не успя да отговори. Бойко Борисов се намеси неуместно с новина, че вицешеф в “Газпром” харесвал нашата художествена гимнастика, а после обясни за кого е лобирал: “Настоявах за Бистрица, но не ни харесаха”.

Именно Борисов провокира спекулацията “Газпром” – ЦСКА с изявление, че споменал на Милер за нужда от помощ към “червените”, което можело и да стане. После премиерът би отбой - заради фирмения си цвят “Газпром” предпочитал отбори със син екип.

Руската компания обаче спонсорира червения тим на Сърбия “Цървена звезда”. След като стана главен акционер в местната нефтена компания NIS, през 2010-а “Газпром” подписа за генерален спонсор на “Звезда” срещу 2,3 млн. евро годишно. Клубът не спазил условие 23% от сумата да отиват за развитие на школата, но въпреки това сега предстои актуализиране на договора за 4,5 млн. евро годишно до 2016. Отделно се обсъжда и вариант с участие на спонсора в изграждане на нов стадион.

Резонно е по тестваната схема от Белград да се развие и спонсорството в София, още повече - “Левски” също има планове за нов стадион. Те са в много начална фаза - на ниво обсъждане и избор на проект, а тепърва ще се търсят инвеститори.

Нивото на “Звезда” и “Левски” е почти сходно, докато за силни отбори “Газпром” е по-щедър спонсор. Германският “Шалке 04” получаваше 25 милиона евро годишно от началото на 2007 до края на 2009, а контрактът беше продължен до 2014 при подобни финансови условия.

fallback
fallback