fallback

Данчо Йовчев прави бенефис на 40-ия рожден ден

След месец решават дали България ще приеме европейско първенство по спортна гимнастика 2014.

12.11.2012 | 20:08

Специалният спектакъл на Йордан Йовчев за края на състезателната му кариера ще е на 23 февруари в “Арена Армеец”. Това разкри пред Bulgaria On Air неговият приятел, треньор и бивш съотборник Красимир Дунев. Бенефисът ще се проведе броени часове преди 40-ия рожден ден на Данчо.

Единственият гимнастик с шест олимпиади засега не обявява избраната дата, защото чака потвърждения за участие от призьорите, с които премери сили на коронния си уред халки в Лондон 2012. Дунев обаче призна, че столичната зала вече е ангажирана.

“За да стане подобаващо, трябва да участват актуалните звезди и медалисти от последната олимпиада”, коментира Йовчев. Роденият на 24 февруари пловдивчанин заминава утре за Мексико, където ще вземе участие в три комерсиални шоу-програми в Мексико Сити и Монтерей.

Като президент на федерацията Данчо отчита, че бенефис с максимално класни участници ще подпомогне и усилията му за привличане на децата към спортната гимнастика. Напливът от желаещи да тренират в обновената зала на стадион “Раковски” даже надвишава капацитета: “Вече ограничаваме децата, защото има страхотен интерес и идват над 200. Нямаме толкова треньори, а и не може да сложиш повече от 6-7 деца в група. В мъжкия ни отбор сега почти всички са контузени. Този спорт е травматичен и опасен. Една от причините, поради които спирам, е че имам доста контузии.”

Йовчев получи наградата на МОК “Спорт и устойчиво развитие”. В БОК са избирали между 7-8 наши именити спортисти и единодушно са предпочели гимнастика, разкри генералният секретар Белчо Горанов.

Данчо скромно заяви, че едва ли е единственият със заслуги за отличието, но вероятно е надделяло спортното му дълголетие: “За мен по-важно е, че на награждаването ме уважиха големи наши спортисти. Радвам се, че има признателност. Случват се хубави неща. България ще има успешен спорт, просто часовникът се върти и един път имаме силни моменти, друг път - слаби. Аз вече не тренирам за състезания, но все още не чувствам носталгия или липса. Всяко начало има и край. Ще е хубаво да отбележим края с едно хубаво тържество, на което хората да ме видят за последено на сцената. Това бих желал да се случи и ако успея да се справя с такова мероприятие, ще е добър завършек.”

Голям тласък за българската спортна гимнастика може да дойде от домакинство на европейското първенство през 2014 г. В началото на декември в София ще дойде президентът на континенталната федерация, за да инспектира възможностите преди избора дни по-късно. Организацията би струвала около 2 милиона лева.

fallback
fallback