fallback

Фетел си присвои Гран при на Индия

Пилотът на Red Bull смаза конкуренцията на пистата "Буд", но не успя да пречупи Алонсо, който остава в битката за титлата.

28.10.2012 | 14:38

Пилотът на Red Bull Себастиан Фетел спечели безапелационно 17-ия кръг от сезона във Формула 1 за Голямата награда на Индия. Германецът контролира състезателния уикенд още от първата свободна тренировка, спечели полпозишън в съботната квалификация, и не изпусна лидерското място от старта до самия финал на днешното състезание. Това е четвърта поредна победа за Фетел през този сезон, с която той увеличи преднината си пред Фернандо Алонсо на 13 точки.

Испанецът направи поредното мъжко състезание. С далеч по-неуточнена кола, той стартира от пета позиция, направи няколко много атрактивни маневри и успя да се справи с двата болида на McLaren още в първите две обиколки. Ferrari демонстрираха изключителна скорост на дългите прави, което позволи на Алонсо да започне да мечтае за първото място. По пътя си към Фетел, пилотът на Скудерия трябваше да се справи с неговия съотборник Марк Уебър. Австралиецът поддържаше страхотно темпо и до реална битка между двамата се стигна едва в края на състезанието. Алонсо бе подпомогнат и от проблем в системата KERS на Уебър, което му позволи да го изпревари и да завърши състезанието си в сандвича на Red Bull.

Четвърти финишира Люис Хамилтън, следван от съотборника му в McLaren Дженсън Бътън и Фелипе Маса с второто Ferrari.

По време на цялото състезцание, Кими Райконен дишаше във врата на Маса, но така и не успя да го изпревари. В крайна сметка финландецът завърши на седмото място, а топ десет допълниха Нико Хюлкенберг, Ромен Грожан и Бруно Сена.

Гран при на Индия участва за втори път в календара на Формула 1. Миналогодишното състезание на пистата "Буд", проектирана от Херман Тилке, бе спечелена също от Себастиан Фетел.

Подробности четете в специализирания ни сайт autoonair.bg.

fallback
fallback