Григор изпусна №87 и среща с великия Роджър

Непредизвикани грешки и пропуснати сетболи лишиха Димитров от славен полуфинал.

26.10.2012 | 23:57
Григор изпусна №87 и среща с великия Роджър

От собствени грешки Григор Димитров загуби четвъртфинала с Пол-Анри Матио и изпусна рядък шанс за безпрецедентна среща със своя идол Роджър Федерер на полуфинал от силния турнир в Базел.

Младежките слабости на 21-годишния хасковлия се проявиха за пореден път при 6:7, 6:7 от иначе преодолимия французин. Григор пропиля първия тайбрек 2-7 със серия неточности, а във втория рухна накрая като загуби два поред свои сервиса за 4-7.

Нещо повече – Димитров имаше две топки накуп да спечели първата част при 6:5 и сервис на противника, но ги изтърва. Иначе двата сета се развиха абсолютно огледално с пропилени аванси от 5:2 до 6:6. В първия Григор водеше и допусна тайбрек, а във втория заличи пасива през пробив за 4:5.

Разочарованието е сериозно, защото 87-ият в обновената световна ранглиста Матио не притежава някакви изключителни оръжия. Опитният 30-годишен французин просто използва своя приличен сервис плюс силни удари от дъното на корта, очаквайки прибързани действия, непредизвикани грешки и колебания в психиката на Димитров.

Цели 15 аса (срещу 2) и типичните за Григор епизодични фойерверки с фантастични изстрели бяха заличени от голям процент попадения в аут или в мрежата. Безпристрастните коментатори на „Скай Спортс” заключиха, че при безспорния талант да бъде поне сред първите 20 в света, младият българин трябва усърдно да работи за изчистване на слабости в играта и да е по-настоятелен, вместо да разчита на отделни удари.

Матио коментира след 2-часовия мач: „Не беше лесно, особено във втория сет. Той (Димитров) изигра добър гейм на мой сервис при 5:3 и накрая беше наистина оспорвано. Много съм щастлив от победата”.

Световният №1 Роджър Федерер очаквано не срещна проблеми с Беноа Пер (Франция) за 6:2, 6:2 с по два пробива във всеки сет – само за 54 минути. Швейцарецът е за десети път на полуфинал и преследва 6-а титла в родния си град. Ако отново спечели трофея, ще защити важни точки за ранглистата в надпреварата с Новак Джокович за лидер в края на годината.

Григор Димитров, в момента №57, заработи солидните 90 точки и 34 820 евро от наградния фонд в Базел, но един мач с Федерер можеше да му донесе не само безценен опит, а и внимание от нови спонсори.