БОК иска да управлява парите за спорт

Идеята на федерации и функционери означава, че ведомството на Свилен Нейков не се справя.

25.10.2012 | 21:18
БОК иска да управлява парите за спорт

Администрирането на олимпийската подготовка да премине на управление от БОК. Това е основното предложение, избуяло от работна среща между ръководството на комитета и представители на спортни федерации. Лично председателят Стефка Костадинова обяви, че “ще бъде много добре, ако БОК отговаря за олимпийската подготовка”.

Иначе казано, БОК иска от предимно представителни функции да се заеме с финансово управление и контрол на десетките милиони държавни левове, отпускани от Министерството на физическото възпитание и спорта към отделните федерации. Това са едри камъни в градината на Свилен Нейков, защото излиза, че неговото ведомство не се справя с разпределението и контрола на парите. Или най-малкото, БОК щял да се справя по-добре.

Всъщност, ефективното усвояване на парите зависи от самите федерации, а отрицателните примери са в изобилие. Същите функционери настояваха да има спортно министерство, а сега искат БОК да изземе едни от основните му функции.

Въпросното предложение и други въпроси, изникнали на олимпийската среща, тепърва ще се доизясняват и прецизират. Според официалното съобщение от БОК, участниците са дискутирали и “ролята на министерството във формиране на държавна политика в областта на спорта”.

В отсъствието на Свилен Нейков олимпийците се обединили около мнение, че “след анализ на състоянието на спортната система и модела, по който се работи досега, трябва да се направят промени, които да гарантират в дългосрочен план успех в елитния спорт на основата на системна работа с младите спортисти”. Това трябва да бъде конкретизирано в стратегия на БОК за периода 2013-2020 г.

Сформирана е комисия, която да разгледа всички предложения и да ги обедини. Работата ще продължи няколко месеца, за да може на общото събрание на БОК през март стратегията да бъде приета. Комисията ще бъде ръководена от генералния секретар на БОК Белчо Горанов.