fallback

Григор лети към мечтан мач с идола Федерер

Две преодолими крачки остават на Димитров до евентуална засечка с шампиона на полуфинал в Базел.

24.10.2012 | 11:55

Възможност за безпрецедентна среща с Роджър Федерер стимулира максимално играта на Григор Димитров. В 1/16-финал на силния турнир на хардкорт в Базел нашият тенисист мина като експрес - 6:3, 6:2 за 73 минути - през световния №32 Виктор Троицки (Сърбия).

Дотук в кариерата си 21-годишният хасковлия не е имал шанса да премери сили със своя идол. Сега му остават само две стъпки, докато пътят по схемата на турнира се пресече с този на великия шампион, на фаза полуфинал.

В следващия кръг (1/8-финали) Григор има съперник, когото вече победи тази година, също на швейцарска земя – №37 в света Жулиен Бенето. Димитров обърна опитния французин на клей настилка в Гщаад (3:6, 6:4, 6:1).

Препятствието за евентуален четвъртфинал също е преодолимо. Ще бъде излъчено между бележещия спад 31-годишен руснак Николай Давиденко (№42, бивш №3 през 2006) и победителя от мача на участващите с уайлд-кард Пол Анри Матио (Франция, №101) и Хенри Лаксонен (Швейцария, №345).

Световният №1 Федерер стартира подобаващо надпреварата в родния си град, където е 5-кратен шампион. Победи в два сета 7:5, 6:3 германеца Бенямин Бекер и във втория кръг среща Томаш Белучи (Бразилия).

Турнирът в Базел е от най-значимите и със сигурност най-сантиментален за 31-годишния Роджър. Там като като малък е подавал топките на батковците, преди да се развие като най-успешен тенисист в историята.

Ако успее да задържи нивото на игра и кондиция, Димитров има реални шансове да сбъдне една от мечтите си. Срещу Троицки нашият демонстрира отлична успеваемост от начален удар с 88% спечелени точки - 29 от 33 - при разигран първи (срещу 75% за сърбина). При втори сервиси взе половината свои и 69% от тези на противника. Добави 7 аса срещу 5 на Троицки и 2 срещу 3 двойни грешки. Общо Григор спечели 75% от точките, когато вкарваше топката в игра, а като посрещащ осъществи три пробива от 6 възможности.

fallback
fallback