fallback

Армстронг заличен и осъден на забрава

Босът на колоезденето признава за най-голямата криза в историята, няма да подава оставка.

22.10.2012 | 17:53

Ланс Армстронг няма място в колоезденето и заслужава да бъде забравен, отсече президентът на Световния колоездачен съюз (UCI) Пат Маккуейд. Ръководният орган прие доказателствата в мащабното разследване на Американската анти-допинг агенция (Usada) и отне рекордните седем титли на Армстронг от най-великото състезание – Обиколката на Франция. От днес 41-годишният легендарен тексасец е лишен от всички свои постижения след 1 август 1998 година и изхвърлен доживотно от спорта.

Ирландецът Маккуейд определи днешния ден като повратен за колоезденето, а сегашната ситуация - като най-голямата криза в историята на този спорт. Същевременно увери, че няма намерение да се оттегля от поста, който заема от 2005 година.

„Това е криза, най-голямата криза в историята на колоезденето – коментира босът. – Бих искал да погледна на нея като възможност всички в нашия спорт да осъзнаят, че той е в опасност и да работят заедно, за да продължим напред. Колоезденето има бъдеще, не за първи път достига кръстопът, от който трябва да започне наново. Когато го оглавих през 2005, аз направих борбата срещу допинга мой приоритет. Признах наличието на култура на забранените стимуланти в нашия спорт. Колоезденето извървя дълъг път и аз нямам намерения да подавам оставка. Съжалявам, че не успяхме на момента да заловим и изхвърлим всеки един от тях”

Световният колоездачен съюз така и не хвана в крачка Армстронг през периода на седемте поредни победи в Тур дьо Франс (1999-2005), за разлика от мнозина други в колоната. Usada обаче уличи сънародника си със задна дата чрез показания под клетва на негови бивши съотборници и персонал в отбора на „US Postal”.

Армстронг винаги е отричал употреба на забранени стимуланти, но отказа да се изправи срещу повдигнатите обвинения и Usada го обяви виновен за „най-сложната, професионална и успешна допинг програма в историята на спорта”. UCI отлагаше становище и решение, преди да получи и разгледа всички доказателствени материали.

Сега Маккуейд сега признава, че е „отвратен” от прочетеното в доклада на Usada и най-вече от свидетелствата на бившия съотборник Дейвид Забриски: “Историята, която той разказва - как е бил принуден да се допингира, е просто умопомрачителена. Но колоезденето се е променило много оттогава. Преди UCI имаше много по-малки възможности. Ако тогава разполагахме със сегашните средства, това не би се случило.”

Босът на колоезденето беше принуден от BBC да коментира дарение на Армстронг към UCI на стойност $100 000 през 2002, само година след подозрителен тест на Ланс за кръвния стимулант ЕПО в Обиколката на Швейцария. „Ние използвахме парите за борба с допинга”, обясни Маккуейд.

Управителният съвет на UCI ще заседава в петък, за да реши дали титлите и наградните фондове на Армстронг да се преразпределят на други състезатели.

Директорът на Тур дьо Франс – Кристиан Прюдом, приветства наказанието на Армстронг и обяви, че вече не го смята за 7-кратен победител. Според него въпросните титли на Армстронг и третото му място през 2009 година не трябва да бъдат присъждани на следващите в класирането, а да останат в историята на състезанието като години без шампион.

fallback
fallback