Треньорът приземява юношите след 1:0 над Испания

Победа над аутсайдер в сряда класира футболните национали до 17 г. за втория етап на Евро 2013.

22.10.2012 | 15:19
Треньорът приземява юношите след 1:0 над Испания

Селекционерът Методи Деянов предупреди футболните национали до 17 години да не се главозамайват от 1:0 над Испания в Стара Загора. Престижната победа върна шансовете на България за прескачане на предварителната група за Евро 2013.

Нашите стартираха домакинството на квалификационния турнир в Група 4 със загуба 1:2 от Полша в Сливен и го завършват пак там в сряда от 16:00 ч. срещу аутсайдера Азербайджан (0:2 с испанците, 0:1 с поляците). По същото време в Стара Загора лидерът Полша среща Испания.

Победа над азерите със сигурност праща нашите национали във втората фаза (елитен кръг), сочи регламентът. Напред се класират първите два от 13-те групи. Към тези 26 се присъединяват чифт най-добри трети отбори - според резултатите им само срещу двата лидера в съответната група.

Първи критерий за класиране при равни точки са показателите от директния мач, т.е. България при победа над Азербайджан ще е твърдо втора, дори испанците да бият поляците. Елитният рунд е напролет, 28-те отбора ще бъдат разделени в 7 групи по 4 и за финалната осмица в Словакия ще се класират само победителите от всяка.

Методи Деянов предупреди своите възпитаници бързо да забравят успеха над Испания, както загърбиха нещастната загуба от Полша с гол в добавеното време (80+2 мин). Треньорът отчита, че отборът можел да спечели и по-убедително, след като Чавдар Ивайлов вкара от фаул секунди преди почивката, а друг от школата на „Литекс” – Кирил Десподов, уцели греда в средата на втората част.

Деянов акцентира, че победата дава самочувствие на играчите, но не трябва води до прекалена самоувереност. Фактите говорят, че Испания не е сред хегемоните в тази възраст през последните три години.

„Червената фурия” спечели турнира през 2008 и загуби мача за трофея през 2009, но в следващите две издания дори не успя да се класира за финалните осмици в Словения (2012) и Сърбия (2011). От четири години насам, в цели три титлата се решава с мач между Холандия и Германия. Сега „Лалетата” преследват хеттрик от поредни трофеи.