Заявки за емоции на ЦСКА - “Левски”

„Червените” влизат в дербито ядосани от БФС, Илиан Илиев обещава „сини” атаки без страх.

19.10.2012 | 23:54
Заявки за емоции на ЦСКА - “Левски”

Това Вечно дерби ще излезе от досадния шаблон на предпазлив и некачествен футбол. Двата щаба и обстоятелствата вещаят, че в събота на “Васил Левски” (16:00, БНТ) ще се получи нещо различно от трите резултата 1:0 в последните четири сблъсъка.

Символичният домакин ЦСКА получи допълнителен дразнител от БФС, освен дефицита 8 точки след 8 кръга. Треньорът на “Левски” Илиан Илиев призна, че цяла седмица настройва своите да играят смело. Според него това е правилният и по-лесен начин за победа, задължителна при 2 точки дистанция зад лидера “Лудогорец”.

Стойчо Младенов прехвърля напрежение към “сините” като подчертава огромната цена на трите точки за тях. Същевременно мобилизира играчите си да бранят честта на ЦСКА и да се доказват предвид очаквана зимна чистка.

“Червените” използват две странични ситуации за мотивация като несправедливо ощетени. БФС наказа минимално за картон национала от “Левски” Владо Гаджев и така го пусна в дербито, а отказа извънредно заседание за перманентно лишения от права Мишел Платини.

ЦСКА предприе закъсняла офанзива за картотекиране на своя ас. Денонощие преди мача шефовете Венци Живков и Георги Илиев посетиха директора на БФС Борислав Попов с претенции за спешно легитимиране на Платини. “Лошото ченге” Живков заплаши, че инак клубът и играчът ще съдят централата за материални и морални щети. В ролята на добрия, Илиев замълча, вместо да обясни какво се промени за два дни, откакто в личен разговор с Боби Михайлов получил негативен отговор за Платини.

БФС акомпанира на абсурдите с отговор, че в четвъртък ЦСКА внесли „допълнителен документ, изготвен с дата 31 август”. Защо „новото” доказателство не може да се разгледа извънредно – остава загадка, но е препратено за редовното заседание на Спортно-техническата комисия на 24 октомври.

Чии дразнители ще се окажат по-мощни за дербито, в което психиката тежи повече от класата? Букмейкърите дават предимство на символичния гост (коефициенти 3.50/ 3.20/ 2.00).

Илиан Илиев не приема ролята на фаворит: „През годините изходът не е зависел от класиране и моментно състояние на отборите. Цяла седмица настройваме футболистите да са спокойни и с мисълта да играят футбол, а не да се доказват с други средства, ритане, блъскане. Ние ще атакуваме, просто стилът ни е такъв и статистиката го показва. Допускаме голове колкото Лудогорец, а се говори, че защитата ни е зле. Щом е така, ще атакуваме. Трябва да се предпазим от напрежението и страха от загуба. Навремето играехме по-освободено, а сега страхът е по-голям, сякаш светът ще свърши. Ако двата отбора се абстрахират от това, ще стане по-добър мач.”

В последните два сезона вечните съперници си разменят победи. Миналата есен ЦСКА с Димитър Пенев надви селекцията на Георги Иванов (Зику, 25 мин), а на 29 април т.г. “Левски” с Ясен Петров победи тима на Стойчо Младенов след гол на наказания за предстоящия мач Рамос (49). Съдията Станислав Тодоров свири първото дерби за 2010/11, когато на Националния стадион “Левски” спечели 1:0 с гол на Дембеле (после 3:1 за ЦСКА на “Герена”).