Любо Пенев спечели мача, играчите го изравниха 1:1

Безумия на Бандаловски и вратаря Михайлов опропастиха перфектен старт с гол на необичайния избор Рангелов.

13.10.2012 | 01:50
Любо Пенев спечели мача, играчите го изравниха 1:1

Академичен треньорски акт на Любослав Пенев беше редуциран от изпълнителите за 1:1 срещу Дания. Италия се откъсна напред в групата - 7 точки от три мача – след 3:1 като гост на Армения. Със същия резултат Чехия очаквано победи вкъщи Малта и вече изостава само на точка (4-5) от нашите национали преди сблъсъка в Прага идния вторник.

Селекционерът избра за единствен нападател боеца Димитър Рангелов пред популярните, но непостоянни Мицански и Божинов. Този необичаен ход донесе перфектно начало в 7-ата минута, когато Митко изпревари датския вратар и с глава засече центриране за 1:0.

Аматьорски грешки на Иван Бандаловски и Николай Михайлов изпортиха аванса преди почивката. Десният бек направи абсурден груб фаул еднакво близо до центъра и тъчлинията за директен червен картон в 27-ата минута. В 40-ата вратарят изпълни коронния си номер да остане на голлинията при центриране, което Никлас Бентнер (зад гърба на Иван Иванов) засече буквално от 2 метра в мрежата.

През втората част, при осезаем натиск на гостите, с огромно себераздаване нашите запазиха резултата. Синът на Боби Михайлов частично се реваншира с отлична намеса при мощен шут към горния ъгъл на вратата, а малко преди това напречната греда помогна.

В крайна сметка България удържа равенството и продължава без загуба преди визитата в Чехия. Националите са единодушни, че не спечелили една, а изпуснали две точки, защото при пълни състави 100% щели да победят.

Очевидно подвластен на емоциите, Любо Пенев обвини реферите за негативно отношение към България в трето домакинство от световните квалификации. „Отново съдийството е пристрастно или поне видях различен критерий, който повлия на крайния резултат – заяви треньорът. – Това е подигравка с нашия труд, развалиха празника. Трябва да оставят отборите да се надиграват, но явно някои хора се притесниха как прогресираме и отсъжданията често са срещу нас. Директният червен картон на Бандаловски беше крайно пресилен, можеше дори да не се накаже с жълт. При 11 на 11 и до утре да играем, нямаше как да изпуснем трите точки. Моята философия е да градим у играчите манталитет на победители и да не правим сметки, а да гоним победата във всеки мач, това ще търсим и в Чехия.”

Независимо какво е видял или чувства Любо, по правилник картонът е коректен. Бандаловски като опитен професионалист осъзнава, че отлепяне на втория крак от тревата при такова влизане е предостатъчно основание съдията да извади червен за опасна игра.

Французинът Тони Шапрон можеше да си затвори едното око и да вдигне жълт. Но защо да го прави с риск за собствената кариера?

Голяма вина за такива гафове имат българските рефери. Те често подминават подобни изпълнения на водещите отбори (Левски, ЦСКА, Лудогорец или Литекс). Играчите добиват вредни навици, които на клубно или национално ниво в Европа избиват за части от секундата и не се прощават.

В крайна сметка равенството не е фатално, а националите поднесоха ново доказателство за силен колектив с обща амбиция. В този позитивен тон влиза и публиката, която вместо критики към отделни грешници оцени приноса на Любо Пенев с чести и звучни скандирания.