fallback

„Лукойл Академик” остана под коша за Евролигата

Италианският „Канту” отпрати нашия шампион на поправителен във втората по сила надпревара.

26.09.2012 | 10:28

Дебютният опит на „Лукойл Академик” за влизане в най-силното баскетболно състезание на континента – Евролигата, завърши с неуспех в първия мач. Неизменният шампион на България загуби 79:87 след сериозна съпротива срещу домакина на квалификационния турнир – италианският „Канту”. Така отива на обичайното си място във втората надпревара Еврокъп.

Възпитаниците на треньора Марин Докузовски се държаха равностойно в стрелбата, но отстъпваха в борбата под кошовете. Преодоляха началното притеснение и благодарение най-вече на звездите Брандън Хийт и Дарил Уоткинс се държаха в резултата, дори поведоха със 7 точки през втората част.

„Канту” реагира бързо и със силен завършек на полувремето стопи пасива, а в началото на третата наказа няколко грешки и взе аванс. „Лукойл” направи серия 9-0, но и допусна такава за 60:64. В началото на последната четвърт „Канту” увеличи и поддържаше до 9 точки. Две минути преди края Хийт стопи пасива до три (77:80), но класата на домакините и по-качествените им резерви (33:13 точки, 13:4 борби) натежаха.

Треньорът на „Канту” Андреа Тринкиери коментира, че е очаквал труден мач от психологическа гледна точка, защото отпадане на старта пред собствена публика би било провал. Отборът му е победил, защото е по-силен от „Лукойл” и всеки от играчите допринесъл за успеха в последната четвърт, за да не се стигне до сериозни мъки в накрая.

В българския клуб имаха амбиции и надежди, но не и илюзии, че са на равнище Евролига. Въпреки че сглобиха вероятно най-силния състав в своята история, загубата е резонна и съответно не е тежко разочарование.

Със сигурност ще направят равносметка - дали дистанцията до най-добрите може да бъде стопена с дузина мачове в Еврокъп и нивото на вътрешното първенство, както и доколко са оправдани разходите за силни чужденци, след като зала „Армеец” остана полупразна за приятелски турнир с елитните „Барселона”, „Панатинайкос” и „Цървена звезда”.

fallback
fallback