Грешникът от “Анфилд” пратен на Бербо срещу “Ман Сити”

Специалисти бранят решенията на Марк Холси, колеги го подкрепят след злокобни послания от фенове.

24.09.2012 | 20:58
Грешникът от “Анфилд” пратен на Бербо срещу “Ман Сити”

В разгара на буря, която предизвика чрез отсъждания на дербито “Ливърпул” – “Манчестър Юнайтед” 1:2, реферът Марк Холси получи наряд за съботния сблъсък “Фулъм” - “Манчестър Сити”. Мачът между отбора на Димитър Бербатов и шампиона на Англия (от 17:00 ч) е един от трите централни в предстоящия кръг редом с “Арсенал” - “Челси” (14:45) и “Ман Юнайтед” – “Тотнъм” (19:30).

Съдийството във вчерашния сблъсък на “Анфилд” породи спорове между треньори и играчи. Гневни фенове засипаха Холси с проклятия в социална мрежа. Организацията на професионалните рефери публично защити своя човек и му предложи среща с психолог. Бивши футболисти и рефери нищят ситуациите и изтъкват частично правилни отсъждания.

Още едно последствие: заради резултата, плюс 1:1 на “Ман Сити” - “Арсенал”, букмейкърите промениха шансовете за титлата и вече фаворизират “Юнайтед”. “Червените дяволи” се котират коефициент около 2.62, а този на настоящия шампион беше коригиран към нива 2.75-2.87.

Бурните събития от последното денонощие повдигат съмнения доколко Холси ще е спокоен и способен да удържи страстите в събота, когато “Гражданите” излизат за победа на всяка цена в Западен Лондон. Най-неприятни за рефера са злокобни послания от гневни фенове, касаещи борбата му с рак в периода 2009-2010 г. Отделно, цяла седмица ще се дискутират и напомнят ситуациите, от които “Ливърпул” недоволства (интересни детайли за спорните моменти - в галерията със снимки).

Мениджърът Брендън Роджърс заяви, че Холси е предрешил изхода с двойни стандарти за червен картон и дузпа. В 39-ата минута Джонджо Шелви получи директен червен картон в двуостър двубой за ничия топка с Джони Еванс. Според Роджърс същото наказание е трябвало да получи и защитникът на “Юнайтед”. Сър Алекс Фъргюсън контрира, че неговият играч скочил за топката и дори играл с нея, което е сериозна разлика. При излизането от терена Шелви завърза разправия с мениджъра на “Юнайтед”, за което после му се извинил.

Другите дискусионни ситуации засягат бялата точка - претенцията на “Ливърпул” за спъване на Луис Суарес от същия Еванс (при 1:1 в 57-ата минута) беше отхвърлена, а към края гостите получиха наглед пресилен наказателен удар и Робин ван Перси реализира победния гол. Фъргюсън смята, че реферът се справил добре с ключовите моменти. Родържс изтъква обратна везна: Суарес пръв стига до топката и е ударен от закъснелия крак на защитника, докато при падането на Антонио Валенсия в пеналта не се виждало дали и как Глен Джонсън извършва фаул.

Бившите играчи на двата гранда – Джейми Реднап и Гари Невил, се обединиха около мнение, че дузпата за “Юнайтед” е очевидна. Според тях Джонсън едновременно бута с ръка в гърба и чуква с крак този на Валенсия.

Колега на Холси, доскоро реферирал във Висшата лига, коментира инцидентите за дузпите като сложни и по преценка от рефера. Дърмът Галахър обаче е категоричен, че ситуацията с червения картон е решена прецизно. За отсъждане при такива единоборства се отчитат: влизане с двата крака, скорост, сила, опасност за увреждане на противника. И двамата играчи извършват влизане с два крака, но Еванс атакува топката и стига до нея, а в следващия миг Шелви забива обувка в подбедрицата му.