“Литекс”: Съдиите са тенденциозно за “Лудогорец”

От Ловеч изтъкват хеттрик ключови грешки за 0:2 и обобщават за системност в полза на Разград.

17.09.2012 | 20:57
“Литекс”: Съдиите са тенденциозно за “Лудогорец”

Футболният първенец “Лудогорец” отново е във фокуса за дискусионно съдийство. “Литекс” обяви, че шампионът се облагодетелства от решения на реферите и това било тенденция. Конкретно три ключови грешки довели до поражение 0:2 насред Ловеч в 5-ия кръг на “А” група.

Преди третия кръг треньорът на “Левски” Илиан Илиев иронизира отбора от Разград, че редовно играе срещу редуцирани противници чрез червени картони. “Сините” и “Лудогорец” вече се откъснаха с 5 точки пред следващите в класирането и делят първото място с по пет победи и еднаква голова разлика 12:2.

В резултат на загубата от шампиона, “Литекс” вече изостава на 2 точки зад “Ботев” и “Славия”, заемайки шесто място с 8 (колкото ЦСКА и Локомотив/Сф). След анализ на видеозаписа в ловешкия клуб установиха, че Емил Гъргоров им вкарал гол от засада за 0:1  (15-а минута). Същият тъчрефер обаче измислил такава при 0:2 и отменил гол на Исмаил Иса (78).

Главният съдия Стефан Спасов от Перник също наклонил везните - в началото на втората част подминал фаул за червен картон на защитника на шампионите Барт срещу откъсващия се срещу вратаря нападател Заков. "Имаше и други многобройни грешки и обратни отсъждания, върху които не искаме толкова да акцентираме, но според нас се появява тенденция именно в сблъсъците с Лудогорец”, обобщават от “Литекс”.

Официалното становище на клуба не е подписано и съдържа странна грешка – твърди, че тъчреферът Ивайло Милков е от (близкия до Разград) Шумен. Всъщност той е от Видин и е представител на софийската колегия. Освен това е най-проспериращ асистент съдия в България за 2011 и в началото на тази година получи международен статут.

Треньорът на “Литекс” Христо Стоичков не коментира съдийството след мача, но засегна темата “черно тото”. Преди три дни БФС изхвърли “Спартак” (Плевен) от елитната юношеска група до 19 г. заради установено от две комисии “влияние върху развоя и крайния резултат на футболни срещи (симулативна игра)”. Централата препрати случая към Софийска градска прокуратура, а в Плевен се възприемат като изкупителна жертва в демонстрация на строги мерки.

Стоичков категорично няма доверие в действията на БФС и призовава вътрешния министър Цветан Цветанов да се ангажира лично с разплитането на паяжината. “Не е само един отбор, има и други. Ако Цветанов го е страх да бръкне в черното тото и да се нацапа, ще му дадем ръкавели - да не нацапа бялата риза. Не ме е страх да говоря, от нищо не се страхувам”, заяви Христо, който в редовните си критики към шефа на БФС Борислав Михайлов вплита и въпроса за манипулирани резултати от и на най-високо ниво.