“Титан” заробил ЦСКА с 41 милиона лева

Мераклиите от “Възраждане” отказват харч от 20 млн. за акциите плюс 10 млн. за издръжка.

05.09.2012 | 19:00
“Титан” заробил ЦСКА с 41 милиона лева

Когато празнословието свърши и дойде ред на цифрите, шумно афишираната сделка за акциите на ЦСКА се оказа неосъществима. Лансираните преждевременно като нови собственици “ЦСКА Възраждане” се отдръпнаха заради финансовите параметри и размера на борчовете на футболния клуб.

Според документите в оферта на “Титан” за продажба на 100% от капитала, дълговете са 54 116 143 лева, от които почти 41 милиона вътрешни - на клуба към настоящия собственик. В това число не влизат съдебни дела срещу клуба и други потенциални тежести, които според изпълнителния директор на “ЦСКА Възраждане” Красимир Георгиев могат да докарат общите задължения на ЦСКА до 80 милиона лева.

Ключова е сумата от 41 милиона, с които “Титан” чрез различни видове заеми на практика е заробил футболния клуб и се бетонира като собственик. Никой кандидат-купувач няма да хвърли 54 милиона за придобиване на един разсипан отбор плюс още толкова за издръжка и нови стадион и база, освен ако пернишката компания не благоволи да отпише тези 41 млн.

Именно такова е предложението на “Титан” – “ЦСКА Възраждане” да плати разликата между въпросните 54 и 41 - тоест 13,1 милиона външни дългове, плюс още 6,5 млн. за 100% от акциите (разбивка на дълговете и условията по сделката – в галерия).

Георгиев се аргументира защо това няма да стане: “Анализирахме, че трябва да платим 20 милиона за собствеността и своевременно да вложим 7 за годишен бюджет плюс три милиона за инвестиции в стадиона и на Панчарево. Влизане с разход от 30 милиона лева е неразумно. Очаквахме далеч по-ниска цена и поискахме такава, но от Титан отказаха”.

Бизнесменът допълва, че по информация на “ЦСКА Възраждане” предишният собственик Прамод Митал си търси 7,5 млн. евро от “Титан” по продажбата на клуба, освен това срещу ЦСКА се водят десетки други дела на обща стойност 8-10 млн. лв. Така борчовете потенциално стават 80 млн. лв.

“Титан” се задължава да оправи тези дела, но отказва да даде банкови гаранции, тоест при евентуална загуба на съдебно ниво въпросните разходи може да се стоварят върху новия собственик. В офертата за сделка има още два интересни момента - “Титан” искат да си върнат ипотекирани имоти по кредити и да получат вземането от турския “Мерсин” за трансфера на Спас Делев (към 1 милион долара).

Заради финансовото си състояние ЦСКА е пред реален риск за отнемане на лиценза за участие в евротурнирите, защото е поставен под мониторинг от УЕФА (заедно със сръбския Цървена звезда). Този месец Европейската футболна централа ще изпрати специалисти, които да направят одит на ЦСКА и ако открият нередности, могат да наложат ембарго за срок от 1 до 3 години.